28 millió eurós adócsalási ügyet leplezett le a rendőrség

Pozsony |

A Híd iglói járási elnöke is a pénteken letartóztatott, vasárnap pedig vizsgálati fogságba helyezett 13 gyanúsított között van. A vád ellenük bűnszervezetben elkövetett adócsalás és pénzmosás, az adócsalás által okozott kár mintegy 28 millió euró. A párt tegnap felfüggesztette Stanislav Vospálek párttagságát.

Tibor Gašpar
TASR-felvétel

63 embert gyanúsít a rendőrség bűnszervezet létrehozásával, adócsalással és pénzmosással, az államnak okozott kár mintegy 28 millió euró. Közülük 13-at letartóztattak – és a bíróság pedig esetükben vasárnap már elrendelte a vizsgálati fogságot is – a múlt hét pénteki rendőrségi razzia során. A 13 letartóztatott között van Stanislav Vospálek, a Híd iglói járási elnöke, megyei képviselő és képviselőjelölt is, tájékoztatott mai sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. Vospálek párttagságát tegnap a Híd felfüggesztette, és mivel indul a november 4-i megyei önkormányzati választásokon is, jelöltségét visszavonták.

Gašpar szerint a csoport 2014 januárjától működött. „Kereskedelmi cégek hálózatát hozták létre, amelynek segítségével fiktív üzleteket bonyolítottak le, fiktív reklámszolgáltatásokat vásároltak, amelyek segítségével csökkentették egyes cégek adóalapját” – magyarázta Gašpar.

A nyomozók három csoportra osztották a létrehozott cégeket. Az első csoportba az úgynevezett veszteséges cégek kerültek, ezek adták el az el nem készített reklámanyagokat, hirdetéseket, olcsón a köztes szervezeteknek, amelyek viszont már túlárazva értékesítették ezeket a végfelhasználóknak. A cél az volt, hogy a végfelhasználók a megvásárolt reklámokat költségként kimutatva minél több adót tudjanak visszaigényelni. Ezzel a tevékenységgel 27,985 millió euró kárt okoztak az államnak. A nyomozók vizsgálták az ügyet pénzmosás szempontjából is, mivel a közel 28 millió eurós áfacsalás mögött mintegy 140 millió eurós fiktív kereskedelemi tevékenység folyt.

A rendőrök pénteken 20 házkutatást végeztek, és átvizsgáltak 44 üzleti telephelyet, irodát is. 17 embert tartóztattak le, de 4-et közülük a kihallgatás után még aznap szabadon engedtek. A gyanúsításról szóló értesítést már megkapta mind a 63 gyanúsított.

Ajánló