Elkezdődött az új Duna-híd építése

Komárom |

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök részvételével zajlott az új Duna-híd építésének ünnepélyes megnyitása a dél-komáromi Monostori Erődben, a híd látványtervét is bemutatták.

MTI-felvétel

A tényleges építkezés szeptemberben elkezdődött, a híd átadása 2019 végére várható. Mindkét miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország közti jó kapcsolatot tovább erősítik a határon átnyúló újabb hidak, utak, vasútvonalak, gázvezetékek; az elmúlt három évben 6 ilyen új kapcsolódási pont épült. Már 20 kilométerenként lehet átkelni a határon, de ez még mindig elmarad a Nyugat-Európában megszokott 2–4 kilométertől. A jó kapcsolatok hangsúlyozásában Robert Fico rálicitált Orbánra, szerinte kormánya mindent megtesz azért, hogy a magyar kisebbség jól érezze magát Szlovákiában. Egyik kormányfő sem hagyta ki a migránskérdést; Orbán Viktor úgy fogalmazott: a komáromi Duna-híd legyen annak jelképe, hogy mi megvédjük Európa külső határait és továbbra is nyitva tartjuk a belső határokat. Fico szerint is meg kell védeni a külső határokat, és nem adhatjuk fel mindazt, amit eddig az Európai Unió elért.


MTI-felvétel

A 600 méter hosszú hídon kerékpárút és járda is lesz. Tehermentesíteni fogja a 125 éves Erzsébet hidat és a belvárosokat is. Megépítését követően az M1-es autópályáról a községek érintése nélkül lehet elérni a szlovák határt.

Déli szomszédunknál már elkészült a Dél-Komáromot elkerülő út, nálunk a híd az I/63-as, Komáromot Pozsonnyal összekötő főútra csatlakozik, ám Nyitra felé a forgalom így is a városon fog áthaladni. Heves vita folyik a várost elkerülő út nyomvonaláról, ami a jelenleg érvényes területrendezési terv szerint a Holt-Vág felett haladna; ez ellen a variáns ellen több mint 6000 lakos petícióban tiltakozott. Az utóbbi napokban viszont újabb csoport szerveződik a Facebook közösségi oldalon, amely arra szólítja fel a képviselőket, fogadják el végre a város új területrendezési tervét a kerülőút érvényes nyomvonalával együtt, mivel nem szeretnék, ha az új híd átadása után a megnövekedett forgalom miatt bedugulna a város. Az önkormányzatnak már júliusban határoznia kellett volna a kérdésről, de kétszer elnapolták a döntést, és a novemberi testületi ülésre halasztották.


MTI-felvétel

Ajánló