Lazíthatják a drogtörvényt

Pozsony |

Évi egy marihuánás cigaretta már nem számítana bűncselekménynek, csak kihágásnak, ha a parlament elfogadná Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter törvénytervezetét, amelyet tegnap küldött tárcaközi egyeztetésre. Az SNS továbbra is ellenzi a javaslatot, ezért lehet, hogy a törvényt a kormányban sem hagyják jóvá.

SITA/AP illusztrációs felvétel

Egységesíteni és enyhíteni kell a kábítószerek fogyasztásáért járó bírságokat, elsősorban azért, hogy a fiataloknak kisebb mennyiségű drog miatt ne kelljen bíróság elé állniuk. Röviden így lehetne összefoglalni az igazságügyi miniszter által kidolgozott törvénymódosítást. Ha elfogadnák, akkor körülbelül egy cigarettányi marihuánáért már nem fenyegetne bírósági eljárás és nagy valószínűséggel feltételes szabadságvesztés, hanem csak 165 eurós pénzbírság. Ez viszont csak évente egyszer, ha ismételten kábítószert találnának valakinél, akkor már a bűnvádi és az orvosi kivizsgálást sem kerülné el. Ha kiderülne, hogy függő, még elvonókúrán is részt kellene vennie.

Lucia Žitňanská (Híd) szerint, bár Szlovákiában jelenleg rendkívül szigorú büntetések érvényesek a kábítószerek birtoklásáért, nem csökkent az elmúlt években a drogfogyasztók száma, épp ellenkezőleg, emelkedett. Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogelvonó központ igazgatója is igazolta, hogy vannak olyan fogyasztók, akiket nem riasztanak el a szigorú büntetések. Szerinte elsősorban függőkről vagy olyan fiatalokról van szó, akik életük nehéz szakaszába értek, depressziósak, gondjaik vannak az iskolában vagy családjukon belül, s a kábítószer egyfajta megkönnyebbülést jelent számukra.

A tárcavezető azt akarja elérni, hogy ha valakinél kisebb mennyiségű drogot találnak, az ellen ne induljon bűnvádi eljárás. „Egy fiatal egyszeri kísérletezése azzal végződhet, hogy bejegyzést kap erkölcsi bizonyítványába, ami egész életére diszkvalifikálhatja olyan munkahelyekről, ahol követelmény a feddhetetlen előélet” – közölte lapunkkal a minisztérium. Žitňanská tudatosítja, hogy a jogszabály heves vitát vált ki, ám annak ellenére sem hajlandó visszavonni, hogy az SNS határozottan ellenzi az elfogadását. A tervezet nemcsak a marihuána, hanem egyéb kábítószerek birtoklásáért is enyhítené a bírságokat, ha elfogadnák a parlamentben a törvényt, akkor jövő márciusban lépne hatályba. 

Egy gramm fűért nem járna börtön

Nem a kábítószerek tartásáért járó bírságok enyhítése az egyetlen jelentős változás Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter (Híd) törvénymódosításában. A jogszabály a drogoknál a szlovák jogrend- ben először pontosítja, mi számít egyszeri, kisebb adagnak.

Jelenleg komoly problémát jelent pontosan meghatározni, mi számít egyszeri adag kábítószernek, a törvények ugyanis ezt a mennyiséget pontosan nem határozzák meg. A bíróságok ezért minden esetet külön-külön vizsgáltak, s előfordulhatott, hogy míg egy tárgyaláson 0,4 gramm marihuánát egyszeri adagként kezeltek, addig máshol már nagyobb mennyiségként határozták meg, s az illető feltételes szabadságvesztést kapott. Žitňanská javaslata ezt a hiányosságot is pótolja.

Az új szabályozás szerint 0,2 gramm pervitin, 0,5 gramm heroin, 0,3 gramm kokain és 0,2 gramm amfetamin számít majd csak kihágásnak. Az összes többi kábítószernél az egyszeri adag kerek 1 gramm lesz, ami például egy joint esetében egy szál cigarettának megfelelő mennyiség. Akinél ennyi kábítószert találnak, az maximum 165 eurós büntetésre számíthat, az ettől nagyobb mennyiségért már kezdetét veszi a bűnvádi eljárás. „A cél, hogy ugyanazért a mennyiségért ugyanolyan büntetést adjon minden bíróság, s hogy a hatóságok elsősorban azokkal foglalkozzanak, akik a drogokkal nagyban üzletelnek” – közölte lapunkkal a minisztérium. A bíróságok enyhébb büntetéseket adhatnának a büntetlen előéletű személyeknek, a dílerek viszont még a jelenleginél is szigorúbb büntetéseket kaphatnának. A minimális feltételes szabadságvesztést háromról négy évre emelték. Az igazságügyi tárca szerint a kábítószerek tartásáért az elmúlt években elítélt személyek 50 százaléka fogyasztó volt, nem díler. Tavaly összesen 850 személyt ítéltek el, ebből 512 kapott feltételes szabadságvesztést, ám 83 alternatív büntetés is született, például pénzbírság vagy közmunka formájában.

Ajánló