A parlament elfogadta a hulladéktörvény módosítását

Pozsony |

A levegővédelmi jogszabály után a parlament ma elfogadta a környezetvédelem másik pillérét jelentő hulladéktörvényt, melynek célja a hulladékgazdálkodási rendszer javítása és annak elérése, hogy megérje osztályozni és újrahasznosítani a hulladékot Szlovákiában.

TASR illusztrációs felvétel

 „A hulladékra vonatkozó új szabályozás mellett szólnak a számok is. Míg 2014 Szlovákiában az újrahasznosítás aránya 10 % volt, 2015-ben már elérte a 15 %-ot, 2016-ban pedig a 23 %-ot“ – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A törvényhozás 88 képviselő támogatásával szavazta meg a módosítást, amely átláthatóbbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a hulladékkezelést. „Örülök, hogy a képviselők is tudatosítják a környezettel szembeni felelősségüket és támogatták azokat a változtatásokat, amelyek elősegítik a hulladék osztályozását és újrahasznosítását és ezzel visszaszorítják a lerakókon való hulladéktárolást” – jelentette ki Sólymos.

A módosítás a piaci igényekre reagál. Elsősorban mintegy 2500 kisvállalkozót szabadít meg a felesleges adminisztrációtól. Kevesebb kötelezettségük lesz azoknak a vállalkozóknak, akik kevesebb, mint 100 kg csomagolóanyagot illetve nem csomagolóanyag-jellegű terméket hoznak forgalomba. Elegendő lesz egyszer regisztrálniuk és nyilvántartást vezetniük.

Egyúttal átláthatóbbá is válik a rendszer. A gyártók gyakran kifogásolták, hogy nem látnak bele a gyártói felelősségvállalási szervezet (organizácia zodpovednosti výrobcov) gazdálkodásába. A módosítás ezért szigorítja a szervezetek ellenőrzését az állam a gyártók részéről is.

Változások állnak be az építési törmelék terén is. A települések eldönthetik majd, hogy az építési törmelék pontos mennyisége után fizetik az illetéket, vagy átalányösszeget vezetnek be. Az önkormányzatok azt a rendszert választhatják, amely a lakosoknak jobban megfelel.

Ajánló