Börtönbüntetést kapott a két volt SNS-es miniszter

Bazin |

A bazini speciális büntetőbíróság bűnösnek találta a két megvádolt SNS-es exminisztert, Marián Janušeket és Igor Štefanovot az ún. „faliújságtender“ ügyében.

A két exminiszter, Janušek és Štefanov
Gabriel Kuchta felvétele

Janušekre 12, Štefanovra 9 év börtön vár, de az ítélet még nem jogerős. A további három vádlottat felmentették.

A büntetőbíróság előtt Marián Janušek és Igor Štefanov, két korábbi SNS-es miniszter, valamint az építésügyi minisztérium munkatársai, Tomáš Labay, Radoslav Behul és Zdenka Kudláčová felelt tetteiért. Egy közbeszerzés körüli machinációval vádolják őket, a vád szerint több mint 3,5 millió eurós kárt okoztak, 7–12 éves börtönbüntetés fenyegeti őket.

A vádlottak 2007-ben az azóta megszüntetett építésügyi minisztériumban készítették elő azt a versenypályázatot, mely később faliújságtender néven került be a sajtóba. A tender 12 millió eurós volt, ám csak a minisztérium épületének egy zárt folyosóján került ki az erről szóló felhívás egy faliújságra. A versenypályázatot végül egy SNS-közeli cégekből álló konzorcium nyerte meg. A történetből az első Fico-kormány egyik legnagyobb botránya alakult ki, melybe belebukott a két SNS-es miniszter is. Az újságírók az ügy feltárásánál rájöttek, hogy az állam a tenderen keresztül olyan szolgáltatásokért is fizetett, melyeket végül nem kapott meg. A korrupciós gyanút, és azt, hogy a pénz végül az SNS egyes tagjainak zsebében landolt volna, végül nem sikerült bizonyítaniuk.

Ajánló