Rács mögé küldték a minisztereket

Pozsony |

Korszakos bírósági ítélet született az első Fico-kormány legnagyobb botrányában: két volt SNS-es minisztert ítélt el a bazini Specializált Büntetőbíróság. A „faliújságtender“ ügye miatt a korábbi csúcspolitikusok éveket tölthetnek rács mögött.

Marián Janušek és Igor Štefanov
Gabriel Kuchta felvétele
Kronológia

2007 májusa - Az építésügyi tárca zárt folyosójának faliújságján meghirdetik a tendert.

2007. június 5. Marian Janušek (SNS) aláírja a szerződést a győztes konzorciummal.

2009. április 9.  Janušek Robert Fico kormányfő felszólítására lemond, helyére Igor Štefanovot ülteti az SNS.

2009. október 6. Az Európai Bizottság az ügyben indított vizsgálat után közli, hogy nem fizeti ki a tenderrel kapcsolatos uniós támogatást.

2010. március 11. Ivan Gašparovič államfő Fico javaslatára meneszti tisztségéből Štefanovot; az ellenzék addig háromszor próbálta meneszteni a parlamentben, eredménytelenül.

2012. május 31. A rendőrség a tender kapcsán megvádolja Štefanovot és Janušeket.

2017. október 18. A Specializált Büntetőbíróság összesen 21 év szabadságvesztésre ítéli el a két volt minisztert. (dp)

Marián Janušek és Igor Štefanov az SNS jelöltje volt egy évtizeddel ezelőtt, az első Fico-kormány idején az azóta már megszűnt építésügyi minisztérium élén. Szlovákia történetében először fordul elő, hogy börtönbüntetésre ítélnek volt minisztereket egy korrupciós botrány miatt.

Janušek és Štefanov társtettesként elkövetett közbeszerzési machináció, valamint köztisztviselői hatalommal való visszaélés miatt kapott 12, illetve 9 éves fogházbüntetést, emellett pedig 30 ezer eurós büntetést kell fizetniük, és közhivatal ellátásától is eltiltották őket öt évre. Az ítélet nem jogerős, Janušek és Štefanov is fellebbezett – ahogy az ügyész is, a bíróság ugyanis csak a két volt minisztert ítélte el, a vádlottak padján ülő minisztériumi hivatalnokokat felmentette, mivel nem bizonyosodott be az ellenük felhozott vád. A per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódhat.

A bíróság az ítélettel kimondta: a miniszterek felelősek a minisztériumokban aláírt szerződésekért, és ha ezek törvényellenesnek bizonyulnak, akkor nem háríthatják a felelősséget a hivatalnokokra és beosztottjaikra – tehát nemcsak a politikai felelősséget viselik a szerződésekért, hanem a büntetőjogit is viselhetik. A bíróság illetékes szenátusának elnöke, Ružena Szabová az indoklásban arról beszélt, hogy a botrányos faliújságtender ügyében a vádlottak tudatosan megkerülték a szabályokat a közbeszerzési eljárás során azért, hogy a győztes konzorcium - az SNS akkori elnökéhez, Ján Slotához közel álló cégek - kezére játsszanak egy 3,6 milliárd koronás (120 millió euró) tendert – melynek előre meghatározott győztese volt. Ráadásul politikai hatalmuknál fogva bíztak büntetlenségükben is. Mire a minisztérium megszüntette a szerződést a győztes konzorciummal, addigra az államot már mintegy 12 millió eurós kár érte. „A szándékosságról a bíróságnak nincsenek kétségei” – mondta Ružena Szabová.

A faliújságtender az első Fico-kormány legnagyobb botránya volt, és elsősorban a Ján Slota-féle SNS-hez volt köthető, ám Robert Fico (Smer) kormányfőként sokáig védte a nemzetieket.

Janušek kirakatpert emleget

Marian Janušek és Igor Štefanov is megtagadta a vallomástételt a faliújságtender ügyében – utóbbi az ítélethirdetésen sem vett részt. Janušek, aki 12 éves fogházbüntetést kapott, azt mondta: kirakatper volt az egész eljárás, ő pedig nem bűnös. Az ítélethirdetés után kijelentette, bízik benne, hogy a Legfelsőbb Bíróság eltörli az ítéletet, ő pedig nem tartja magát felelősnek a faliújságtenderért. 


Kattintásra nagyobb lesz!

Janušek a sajtó kérdéseire higgadtan válaszolt: szerinte a Specializált Büntetőbíróság a jelenlegi korrupcióellenes légkör miatt hozott ilyen szigorú ítéletet. „Ebben az esetben egyáltalán nem rólam van szó. Én egy helyi politikus vagyok, aki valamilyen módon eljutott a nagypolitikáig. Itt arról van szó, hogy lecsukjanak egy minisztert. Valakit le kellett csukni, hogy megmutassák, Szlovákia harcol a korrupció ellen. Szlovákia nemzetközi hitele nagyot emelkedik azzal, hogy most rács mögé küldenek egy minisztert” – jelentette ki.

Mivel az exminiszterek és az ügyész is fellebbezett, az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódhat tovább. Az illetékes ügyész azonban azt sem zárta ki, hogy további, az ügyhöz köthető emberek is a bíróság elé kerülhetnek, például Róbert Lenčéš és Juraj Hatvany, akik az Avocat ügyvédei voltak, vagy Marta Budišová, a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) akkori hivatalnoka – őket több tanú is emlegette vallomásában, de egyikük ellen sem emeltek vádat.

Fico nem kommentálta

A botrányban született ítélet kapcsán nem sok politikus szólalt meg a sajtóban. Robert Fico kormányfő, aki az ügy kirobbanása idején még védte a nemzetieket, és azt mondta, nem történt törvénysértés, most nem akarta kommentálni a bíróság döntését. „A korrupcióellenes harc minden eredménye fontos, de sosem fogom kommentálni a bíróságok döntéseit, ez nagyon érzékeny dolog” – mondta. Tiszteletben tartja a döntést, ám rámutatott, az ítélet nem jogerős.

Az ügyben nem szólalt meg az SNS és a korábban ellenzéki Híd sem. Az ellenzéki pártok közül az SaS és az OĽaNO üdvözölte a bíróság ítéletét, ám kifogásaiknak is hangot adtak. Az SaS szerint az ügy nagyon sokáig húzódott, és kifogásolják azt is, hogy a bíróság nem büntette meg az exminiszterek mellett a hivatalnokokat is, illetve hogy a hatóságoknak nem sikerült bizonyítaniuk, hogy az egész ügy tulajdonképpen korrupciós botrány, melyből az SNS akkori csúcsvezetői is hasznot húzhattak.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: EGY FALIÚJSÁG VÉGE

Az OĽaNO szerint a két exminiszternek az okozott 12 milliós kár dacára csak 30 ezer eurót kell fizetnie, mivel az építési tárca jogutódja, a földművelésügyi minisztérium nem érvényesítette időben a kártérítési igényét. Gabriela Matečná miniszter azonban ezt a korábban megfogalmazott kritikát még áprilisban elutasította, mondván: ha kártérítési igényüket nem a büntetőjogi eljárás keretein belül tárgyalják, polgári peres eljáráson keresztül érvényesítik azt. (fm, DenníkN, TASR)

Ajánló