Több sofőrre vár kötelező pihenő

Pozsony |

Elismerte tegnap Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, hogy a hétvégi nyolc halálos áldozatot követelő közúti baleset miatt elkerülhetetlen lesz néhány jogszabály módosítása. Például szigorítani akarják a feltételeket azon hivatásos sofőrök esetében, akik személyautónak számító, legtöbb kilencszemélyes gépkocsikat vezetnek. 

Feltehetően a sofőr kimerültsége okozhatta a tragédiát
TASR-felvétel

Azt, hogy pontosan mi volt az oka az ápolónőket szállító furgon tragikus balesetének, egyelőre nem tudni. Lapértesülések szerint a legvalószínűbb, hogy az autó sofőrje hajnalban elaludt a volán mögött, kitért a sávjából, majd frontálisan ütközött a szemben haladó kamionnal. A furgonban utazó hét személy a helyszínen meghalt, a nyolcadik nem sokkal a kórházba szállítás után vesztette életét. 

Objektív felelősség 

Tibor Gašpar szerint a baleset is igazolta, mennyire fontos, hogy a gyakorlatban is mielőbb bevezessék az objektív felelősség elvét. Azon országokban, ahol érvényes ez az előírás, sikerült igazolni, hogy jelentősen csökkent a tragikus kimenetelű balesetek száma. A sofőrök egyszerűen jobban odafigyelnek az útra, s lelassítanak, ha tudják, az adott szakaszon radar méri megállás nélkül az előírt sebesség betartását. A rendőrfőkapitány elmondása szerint a privigyei járásbeli Nitrica község mellett, tehát pontosan ott, ahol a karambol történt, az objektív felelősség rendszerében három kamerát kellett volna kihelyezni. 

A rendszer működésének jogi akadálya nincs, a gond már évek óta azzal van, hogy máig nem sikerült kiépíteni azt az országos kamerahálózatot, amely mérné a sebességet, illetve egyéb szabálysértéseket, s automatikusan nyomtatná a szabálysértő rendszáma szerint a büntetéseket. „Meggyőződésem, hogy ha bármilyen előrelépést akarunk a közlekedésbiztonság terén, akkor be kell vezetni a gyakorlatba az objektív felelősséget, hogy a teljesen automatizált rendszer úgy működjön, mint a szomszédos országokban” – mondta Gašpar. 

Kötelező pihenők 

A jelenleg hatályos törvények szerint csak a kamionok és autóbuszok hivatásos sofőrjeinek kell adatrögzítőre, úgynevezett tachográfra feljegyezniük, pontosan hány órát vezettek, s betartották-e az előírt pihenőket. Azt, hogy mennyit vezethetnek naponta és mennyi időt kell pihenéssel tölteni, a szlovák jogrendbe ültetett uniós norma határozza meg. E szerint a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 9 órát, azonban heti 2 alkalommal 1-1 órával meghosszabbítható. A heti vezetési idő legfeljebb 56 óra, a kétheti pedig 90 óra lehet. 4,5 órás vezetés után a gépkocsisofőrnek egy 45 perces szünetet kell tartania, amelyet egy 15 és egy 30 perces szünettel helyettesíthet. A megszakítások sorrendje nem cserélhető fel. Az előírás megszegéséért a hivatásos sofőr Szlovákiában 60-tól 165 euróig terjedő bírságot kaphat. 

Módosítják a törvényt 

Gašpar szerint az Országos Rendőr-főkapitányság javasolni fog egy olyan törvénymódosítást, amely ezt a kötelezettséget minden egyes hivatásos sofőr esetében bevezeti. A kidolgozott módosítást elküldik a belügyminisztériumnak, amely aztán javasolni fogja a kormányban a vonatkozó törvények módosítását. Azt, hogy mikorra fogadhatnák el, egyelőre nem tudni. A cél viszont az, hogy a kötelező szünetek, illetve az előírt maximális munkavégzés időtartama minden hivatásos, személyszállítással foglalkozó sofőrre is vonatkozzon. Tehát azokra is, akik személyautóknak számító, legtöbb kilencszemélyes furgonokat, vagy klasszikus személygépkocsikat használnak vállalkozásra. 

Ajánló