Elbocsátják a pofozkodó szülészt

Pozsony |

Félrevezetőnek tartja a Pozsonyi Egyetemi Kórház vezetése a Köztünk szólva (Medzi nami) című új szlovák dokumentumfilmet, amely a szülészeti gyakorlatot mutatja be Szlovákiában. A film készítői szerint egy élő témára akartak reflektálni.

Fotó: beforeimetyoufilm.com

Várhatóan szerződést bont a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) azzal a szülészorvossal, aki bevallja a Köztünk szólva című napokban bemutatott szlovák dokumentumfilmben, hogy pofont adott egy nőnek szülés közben, mert „hisztérikusan viselkedett”. Ennek ellenére a filmet félrevezetőnek és szubjektívnek tartja a kórház vezetése. „A szülészeteknek csak az egyik oldalát mutatja be – állítja Juraj Kovács, az UNB igazgatója. – Számunkra fontos, hogy a kismamák kényelmesen érezzék magukat, és ezért mindent megtettünk az utóbbi hónapokban.” Az igazgatót néhány hónapja nevezte ki a miniszter az UNB élére. A kórház vezetése állítja, hogy a valóság egyáltalán nem olyan, mint ahogyan azt a filmben lefestik, a felvételeket a pozsonyi egyetemi kórházak szülészetein vették fel. Kifogásolja, hogy egyetlen orvost sem szólaltatnak meg, és csak három, depresszív, szomorú anyukát mutatnak be.

A filmben szereplő kismamák elmesélik a szülés közben szerzett negatív tapasztalataikat, és hogy még mindig a szülés hatása alatt állnak. Az orvosok szégyenérzet nélkül beszélnek arról a gyakorlatról, hogy szülés közben megpofozzák a szülő nőket, érzéstelenítés nélkül varrják össze a szülés közben szerzett sérüléseket. A film készítői állítják, nyilvános vitát akartak kezdeményezni, amely javítja a szülészetek gyakorlatát. „Nem vártuk azt, hogy a kórházban lelkesen fogadják majd a filmet, de bíztunk benne, hogy önreflexióra készteti a kórház vezetését – reagált a kórház vezetésére Zuzana Golianová, a film PR-menedzsere. – Visszautasítjuk, hogy a film tendenciózus, ellenkezőleg, tükrözi a valóságot, ahogyan azt mi rögzítettük.” (TASR, lpj)

Ajánló