Grendel: az állam 8 milliós jutalmat fizetett egy másik ügyvédi irodának

Pozsony |

Tegnap este 8 óra után ért véget a Radomír Bžán ügyvédi irodája rekordösszegű sikerdíjáról tartott rendkívüli ülés. A képviselők végül az ellenzéki helyett a koalíciós határozatot fogadták el. 

Grendel Gábor
SITA-felvétel
Ebben felkérték Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi minisztert, hogy dolgozzon ki olyan szabályokat, melyek előírnák, hogy transzparens módon kell kiválasztani és jutalmazni azokat az ügyvédi irodákat, melyek a peres ügyekben az államot képviselik.
 
Elvetették az ellenzéki határozatot, amely indítványozta volna, hogy Žitňanská előálljon egy törvényjavaslattal, ami a jövőben meghatározza a maximális jutalmat a hasonló ügyekben,  illetve hogy a kormány bírálja felül azügyvédi irodának fizetett összeget, és az összes állam által megkötött szerződést ellenőrizze az Állami Számvevőszék. 
 
Grendel Gábor (OĽaNO-NOVA) a rendkívüli ülésen felhívta a figyelmet egy további, csaknem 8 milliós jutalékra is, melyet szintén az MH Manažment állami cég fizettett ki egy másik ügyvédi irodának (Dvorecký a partneri) idén februárban. Grendel feltételezése szerint a jutalmat azért fizették, mert az MH Manažment megnyerte a ciprusi székhelyű Sonmazi Invest Limited céggel folytatott pert. Utóbbi a Port Service jogi utódja, amely 60 millió euró kártérítést követelt Szlovákiától. Grendel szerint az államot perelő cég az államot képviselő ügyvédi iroda kezére játszott. (SITA, TASR)
 

Ajánló