Kaliňákot is kihallgatta a bíróság

Pozsony |

Tanúként hallgatta meg ma a Pozsony V Járásbíróság Robert Kaliňák belügyminisztert Filip R. asszisztens perében. 

Robert Kaliňák
TASR–felvétel
A tárgyalás után Kaliňák azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Filip R. a főnöke, Jozef Rajtár (SaS) képviselő utasítására nézett bele a bankszámlája adataiba. Hozzátette: az ellenzéki képviselőnek kellene most bíróság előtt állnia. Kaliňák szerint ráadásul csak az adatok egy részét hozták nyilvánosságra, ezek alapján kezdte el a sajtó terjeszteni, hogy a belügyminiszter pénzt fogadott el az adócsalással gyanúsított ingatlanvállalkozótól, Ladislav Bašternáktól. "Ez nem igaz" - mondta Kaliňák.
 
"Annak az embernek kellene a bíróság előtt állnia, aki egy adócsalóval üzletel" - reagált Kaliňák nyilatkozatára Rajtár, aki elkísérte asszisztenset a tárgyalásra. Tagadta, hogy utasította volna bármire is Filip R.-t. Hogy a képviselő hatására cselekedett volna, maga a vádlott is cáfolta.  
 
Filip R. ügyvédje a tárgyalás kezdetén panaszt emelt a bírónő elfogultsága, a nyilvanosság kizárása és amiatt is, hogy tanúként idéztek be két rendőrnyomozót. Utóbbiak végül nem jelentek meg a bíróságon. A panaszt a bíróság elutasította, mert az megkésve érkezett. Kaliňákon kívül a Tatra bank egyik alkalmazottja tett tanúvallomást. A tárgyalás december 19-én folytatódik.
 
A mai tárgyalás egyébként félórás késéssel vette kezdetét a reggeli bombariadó miatt.
 
Az ügy részletei
 
A vád szerint 2016 júniusában a Tatra bank alkalmazottjaként végignézte Robert Kaliňák, Ján Počiatek, és két hírhedt vállalkozó, Marián Kočner és Ladislav Bašternák számláit. Kaliňák tranzakcióit lefotózta a mobiljával, később kinyomtatta, és átadta a Trend újságírójának. Az ügyészség szerint ezzel banktitkot sértett: akár 3-8 éves börtönbüntetést kaphat.
 
A Kaliňák számlájáról származó információk súlyosnak bizonyultak, és újabb olajat öntöttek a Bašternák-botrány tüzére. Ezekből ugyanis kiderült a belügyminiszter és a hírhedt vállalkozó kapcsolata szorosabb, mint ahogy azt Kaliňák állította, és a B. A. Haus cég, amelyben 2013 októberéig Bašternáknak is érdekeltségei voltak, jókora összegeket küldözgetett Počiatek és Kaliňák számlájára.
 
A rendőrség egy évvel ezelőtt a munkahelyéről vitte el Rybaničot, és kihallgatta. A vád fő bizonyítéka ez a vallomás, melyben a képviselői asszisztens elismerte, hogy belenézett a számlákba. Rybanič azonban azt állítja, a vallomás nyomásgyakorlás alatt született. A vallomástételnél ugyanis nem volt vele ügyvéd, a rendőrök állítólag azt mondták neki, ha ügyvédet akar, három napig bent marad.
 
Az SaS jogi elemzésnek vetette alá a nyomozati anyagot, és azt állítja, az illetékes nyomozónak nincs egyetlen törvényesen szerzett bizonyítéka Rybanič ellen. Jozef Rajtár szerint nem csak a vallomással vannak gondok, a rendőrség törvényellenesen járt el a Rybaničnál végzett házkutatásnál is. „Törvényellenesen foglalták le az elektronikai eszközöket, többek közt az én képviselői számítógépemet, és hetekig a rendőrségen tartották azokat” – mondta Rajtár, aki szerint az eszközökkel olyan szakértő dolgozott, akinek erre nincsenek meg a megfelelő jogosítványai. Emellett szerinte Robert Kaliňák belügyminiszter Bernard Slobodník, a pénzügyi rendőrség vezetője révén bele akart avatkozni a nyomozásba, és bele akart tekinteni a nyomozati anyagba. Slobodníkot a sajtó a Smer volt szponzorának tartja.
 
A rendőrség a Denník N szerint Kaliňákot is kihallgatta. A miniszter azt mondta, az ügyre a Tatra bankból figyelmeztette valaki. Nem csak abban látta a törvénytelenséget Rybanič tettében, hogy az információkat átadta egy újságírónak, hanem abban is, hogyan prezentálta azt, amit megtudott. Szerinte a vádlott ártani akart neki, mert nem mondott el mindent arról, amit megtudott – mivel a kérdéses kereskedelmi tranzakció negatív mérlegű volt. Kaliňák szerint Rybaničot Rajtár vette rá, hogy nézzen bele a számlákba. Maga Rajtár elutasította a vallomástételt, és a Trend újságírója, Xénia Makarová sem beszélt a rendőrökkel, forrásainak védelmére hivatkozva. (SITA, Denník N, Sme)

Ajánló