Amnesztia az illegális munkára

Pozsony |

A munkáltatóknak a jövő év elejétől már nem kell azonnal bejelenteniük az alkalmazottaikat a Szociális Biztosítóba – derül ki a feketemunkáról szóló jogszabály módosításából, amelyet tegnap a parlament is elfogadott.

Nem kell azonnal bejelenteni az alkalmazottakat a Szociális Biztosítóban
Az Országos Rendőr-főkapitányság felvétele

Az új szabályok szerint, ha a munkáltató az alkalmazott munkavállalói jogviszonyát követő hét napon belül nem jelenti be az alkalmazottat a Szociális Biztosítóba, az nem minősül majd feketemunkának. A jelenlegi szabályok szerint ezt az alkalmazott felvételével párhuzamosan kell elintéznie, egyébként büntetésre számíthat. Az új szabályok esetében is vannak azonban kivételek. Nem vonatkoznak például arra az esetre, ha a munkáltatónál időközben megjelennek az ellenőrök, hogy lefüleljék a feketemunkásokat. „A munkáltatónak hét napja lesz arra, hogy bejelentse az alkalmazottját a Szociális Biztosítónál. Erre azonban legkésőbb akkor kellene sort kerítenie, még mielőtt megjelennek nála a feketemunka feltárására kiküldött ellenőrök” – nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter. Ha az ellenőrök az említett hét napon belül jelennek meg, és kiderül, hogy a munkáltató még nem jelentette be az alkalmazottját, akkor úgy tekintenek majd rá, mint illegális foglalkoztatóra.

A parlament által tegnap elfogadott javaslatnak köszönhetően amnesztiát hirdetnek azok számára, akiket korábban azon értek, hogy nem jelentették be az alkalmazottjaikat a Szociális Biztosítóba. Richter szerint az ilyen munkáltatókat leveszik a feketelistáról, ha az alkalmazottjaikat utólagosan bejelentik a biztosítóba. A törlést a munkáltatóknak azonban külön kell majd kérniük a munkaügyi felügyelettől. A vállalkozások számára ez jelentős előnyt jelent, hiszen akik rajta vannak a feketelistán, azok öt éven át nem vehetnek részt az állam által meghirdetett közbeszerzéseken, nem igényelhetnek sem állami, sem uniós támogatást. A munkaügyi felügyelet az elmúlt három évben több mint ezer olyan munkáltatót fülelt le, aki feketén dolgoztatta az alkalmazottait. Az így foglalkoztatottak száma erősen ingadozott, voltak azonban olyan időszakok is, amikor csaknem 3 ezren dolgoztak feketén.

A parlament tegnap módosította a munkahelyi egészségvédelemről szóló törvényt is, enyhítve az egészségügyi felügyelettel kapcsolatos szabályokon. Az új szabályok szerint az 1. és 2. kategóriába tartozó vállalatokban, vagyis ahol az alkalmazottak nem végeznek veszélyes munkát, már csak 18 havonta egyszer kell majd felülvizsgálni a munkahely egészségügyi kockázatait, a szigorúbb, 3. és 4. kategóriába sorolt munkahelyek esetében erre azonban évente sort kell keríteniük. „A módosításra azért volt szükség, mert az eddigi szabályok az indokoltnál nagyobb adminisztratív terhet jelentettek a vállalkozóknak” – mondta Tomáš Drucker egészségügyi miniszter. (mi, TASR)

Ajánló