Mégis állítanak szobrot Horthynak Hodosban

Nemeshodos |

Hiába a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Elnökségének elhatárolódása, Nemeshodosban mégis lesz Horthy-szobor.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

Igaz, az előzetes tervekkel ellentétben nem a templomkertben, nem külső térben, hanem a lelkészi hivatal egyik helyiségében helyezik el – ennyiben engedett a helyi egyházközség a zsinati elnökségnek. „A Nemeshodosi Református Egyházközség Presbitériuma megerősítve korábbi határozatát, tisztelettel és köszönettel elfogadja a Horthy Miklós Társaság adományát, a Horthy Miklós kormányzót ábrázoló mellszobrot” – jelentette be tegnap a Facebookon Kis-Csáji Julianna lelkész. A lelkész Horthyt „tisztelendő hithősnek” minősíti, szoborállító kezdeményezésüket „lélekébresztőnek” nevezi, de tudomásul veszi, „hogy ez idő szerint leleplezhetetlennek nyilváníttatott a főméltóságú kormányzó úr mellszobra”.

A szoborállítás ellen több tiltakozóakció is indult, petíciót indítottak ismert szlovákiai magyar személyiségek, és tiltakozott a zsidó hitközségek szövetsége is. A petíció szerint minden jóérzésű ember érzéseit sérti, hogy éppen Dunaszerdahely mellett akarnak szobrot állítani Horthynak, ahonnét a „kormányzósága idején mintegy 3000 izraelita hitű magyar embert hurcoltak haláltáborba”.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: LENYELNI A HORTHY-FALATOT

A falu önkormányzata nyilatkozatot adott ki, és memorandummal tiltakozott a szoborállítás ellen. A memorandum szerint a község ellenez „minden olyan tevékenységet, amely a Horthy-korszakot, annak vezetőjét és bármiféle szélsőséges nézeteket éltet”.

Ajánló