Szlovákia lakosait nem érdeklik az EU ügyei

Pozsony |

Szlovákia lakosait továbbra sem izgatják túlságosan az EU ügyei - derül ki az Eurobarometer aktuális felméréséből, amely szerint a többség a terrorizmustól és a bevándorlástól tart leginkább, annak ellenére, hogy ezek egyelőre kis mértékben fenyegetik az országot. 

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
Az Eurobarometer felmérése alapján az ország lakosságának fele pozitívan értékeli az EU-tagságot. Az arány azonban elmarad az EU-s átlagtól, amely 57%. A megkérdezettek 74%-a szerint az ország profitál az uniós tagságból. Ivan Štefan (KDH) európai parlamenti (EP) képviselő szerint ez a szám azt mutatja, hogy az emberek többsége gazdasági porejtként tekint az unióra.
 
A megkérdezettek csupán 39%-a gondolja úgy, hogy a szavazata számít az EU-n belül. „Bár a szám magasabb, mint tavaly, még mindig le vagyunk maradva a 47%-os átlagtól“ – mondta Soňa Mellak, az EP szlovákiai irodájának szóvivője.
 
A felmérés azt is kimutatta, hogy Szlovákia lakosai leginkább a terrorizmustól és a migrációtól tartanak, annak ellenére, hogy az ország nem érintett. A felmérés eredménye alapján a biztonságérzet fontosabb az emberek számára, mint a szegénység, vagy a munkanélküliség problémájának megoldása. A megkérdezettek 39%-a szerint az elsődleges prioritásának a terrorizmus elleni harcnak kellene lennie, 38%-uk szerint előbb a szegénységet kellene felszámolni.
 
A válaszadók csupán 30%-át érdeklik az európai parlamenti választások, ennél alacsonyabb érdeklődést csak Csehország mutatott. A legutóbbi EP-választásokon Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvételi arány, alig haladta meg a 13%-ot.  
 
A felmérést szeptember 23. és október 2. között végezték 1084 válaszadó bevonásával.

Ajánló