500 eurós minimálbér 2019-ben: a Smer bemutatta legújabb szociális csomagját

Pozsony |

Robert Fico miniszterelnök ma Nyitrán bemutatta a Smer szociális csomagját a legerősebb kormánypárt programalkotó konferenciáján.

SITA-felvétel

Fico elmondta, hogy pártja 2019-re el akarja érni, hogy 500 euró legyen a minimálbér. Az éjszakai, valamint a hétvégi munkáért nagyobb jutalékokat akarnak, valamint támogatnák a munkahelyi mobilitást. A szociális csomag értéke 250 millió euró, és beledolgozták az SNS javaslatát arról, hogy fokozatosan adó- és járulékmentes legyen a 13. és 14. havi fizetés.

Fico szerint a minimálbér emelésével a Smer Mikuláš Dzurinda egykori miniszterelnök álmát váltja valóra, aki valaha kétszeres fizetésekről beszélt. Azt is elmondta, hogy véleménye szerint a minimálbér emelése nem fogja munkanélküliség növekedését eredményezni, ahogy az éjszakai és hétvégi munkáért járó megnövelt jutalékok sem. Fico azt is bejelentette, hogy 2018-ban az állami alkalmazottak bérét is növelni fogják.

A Smer arról is meg akarja nyitni a vitát, hogy bizonyos szociális jogokat pontosabban rögzítsenek az alkotmányban.

Fico beszédében azt is bejelentette, hogy tudomása szerint valaki megtekintette a bankszámláját. Az ügyről azonban nem mondott semmi konkrétumot.

Ajánló