A smeres jelöltek az élen

Pozsony |

A megyei választásokon tarolhatnak a legnagyobb kormánypárt megyeelnökjelöltjei.

Uhrík és Kotleba. A szélsőséges jelöltek ellen többen összefogtak
SITA-felvétel

A jelenlegi smeres megyefőnökök elsöprő győzelmet aratnának a megyei választásokon - derül ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. 

Az adatok alapján Nyitra megyében a szélsőséges ĽSNS jelöltje esélytelen a megyeelnöki posztra. 

Négy éve hat smeres, illetve a Smer támogatásával induló jelölt szerezte meg a megyeelnöki posztot. A smeres jelöltek nagy valószínűséggel az idei választások után is megtartják megyeelnöki széküket. Az AKO közvélemény-kutató ügynökség a TA3 hírtévé számára készített felmérése alapján több mint 10%-os előnyük van kihívóikkal szemben. Az ügynökség csütörtök este négy megye (Trencsén, Nagyszombat, Nyitra és Kassa) adatait hozta nyilvánosságra. Bár Kassán a jelenlegi smeres megyeelnök nem indul, Richard Rašinak, a Smer jelöltjének több mint 17%-os előnye van a többi 14 jelölttel szemben. Pozsony megyében a korábban smeres főpolgármester, most függetlenként induló Milan Ftáčniknak több mint 13%-nyi előnye van a többi indulóhoz képest egy másik felmérés szerint. Václav Hřích, az AKO vezérigazgatója ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a támogatottság még némileg változhat, hiszen a választási kampány a következő két hétben fog kicsúcsosodni. A tévé- és a rádióviták jelentősen befolyásolhatják a bizonytalan szavazókat. A jelöltek támogatottsága mellett a megyei választásokat leginkább a szavazók részvételi aránya dönti el, mely ezeken a választásokon rendszerint nagyon alacsony. Az AKO adatai alapján a különböző megyékben megkérdezett válaszadók átlag 45%-a biztosan, mintegy 20%-a talán részt vesz a novemberi voksoláson. Václav Hřích szerint ezeket a számokat nem lehet készpénznek venni. „Azok a válaszadók, akiknek egyelőre nincs favoritjuk a a jelöltek között, még meggondolhatják a részvételt“ - magyarázza Hřích. Becslése alapján a korábbi átlag 20-23%-os részvételi aránynál két hét múlva sem lehet sokkal magasabb aránnyal számolni. „Egyelőre azt sem tudjuk, milyen változást eredményez az, hogy a korábbi kettőről egyfordulósra módosultak a megyei választások“ - jegyezte meg Václav Hřích. 

A szavazók részvételi aránya dönti el a megyei választásokat

A szélsőségeseket támogató rejtőzködő szavazóktól nem kell tartani a megyei választásokon - véli Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség igazgatója. 

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése alapján jelenleg a november 4-ei megyei választásokat lazán nyernék meg a smeres jelöltek. Kihívóikkal szemben legkevesebb 10%-os, illetve több mint 17 %-os előnyt mért az ügynökség. Az adatok alapján az utóbbi időszakban sokat ragozott Nyitra megye, illetve a szélsőséges ĽSNS-es Milan Uhrík támogatottsága sem kiugró. Gyakorlatilag másolja a fasiszta párt támogatottságát. Martin Slosiarik szociológus szerint ez hozzávetőlegesen megfelelhet a valóságnak. Ellenben a ĽSNS preferenciáihoz képest jóval nagyobb támogatottságot jósol Marian Kotleba részére Besztercebánya megyében. „Kotleba Besztercebánya megyében népszerűbb, mint a pártja“ - magyarázza a szociológus. A választásokra szerinte hatással lesz az is, hogy egyfordulósra módosult a voksolás. A szélsőségeseket támogató rejtőzködő szavazóktól ugyanakkor nem tart. „Nem hiszem, hogy az Uhríkot támogató rejtőzködő szavazók óriási, a hivatalos támogatók kétszeres arányában bukkannának fel. Ugyanakkor biztosan számolni kell velük“ - magyarázza Slosiarik. Állítja azonban, hogy ettől sokkal fontosabb a szavazók részvételi aránya lesz. „A legutóbbi felmérés alapján a szavazók 45-50% állította, hogy biztosan részt vesz a megyei választásokon. Ez messze túlbecsült adat. Ráadásul nagyon magas az aránya azoknak is, akik még nem tudják, kire adják le szavazatukat“ - mondta Slosiarik, aki szerint óriási szerepe lesz annak is, hogy az egyes jelöltek, hogyan tudják majd mobilizálni szavazóikat. A felmérés eredményei alapján jelenleg a jelöltek és a szavazók sem ülhetnek ölbe tett kézzel, mert megfelelő mobilizáció, megfelelő arányú szavazat nélkül a most gyengébben szereplő jelöltek is előretörhetnek. Slosiarik figyelmeztet, hogy az ĽSNS a következő két hétben fogja igazán bevetni magát, s ők elsősorban a szociális hálón, illetve a személyes találkozókon igyekszenek majd megszólítani a potenciális szavazókat. 

Lunter több mint ötven százalékkal nyerne Besztecebánya megyében

Az AKO felmérése szerint végéhez közeledik Marián Kotleba uralma Besztercebánya megyében. A függetlenként induló Lunter 51,2 százalékkal győzne. Lunter bírja a Smer támogatását, de Stanislav Mičev és Martin Klus (SaS) is visszaléptek a javára. Kotleba csak 21,9 százalékon áll a felmérés szerint.

Szoros verseny várható Zsolna megyében is, ahol a jelenlegi megyefőnök Juraj Blahár (Smer) és az ellenzéki Erika Jurinová (OĽaNO) is 30 százalék körül áll.

Ajánló