Kaliňák statisztikát vezetne a romák által elkövetett bűncselekményekről

Nyitra |

Robert Kaliňák belügyminiszter a Smer nyitrai konferenciáján megállapította, hogy Szlovákia egy biztonságos állam.

TASR-felvétel

Kaliňák kiemelte, hogy a rendőrség annak ellenére politikai és mediális támadások kereszttüzében áll, hogy több maffia- és politikai botrány végére járt.

A belügyminiszter szavai szerint Szlovákiában csökkent az autólopások, betörések és más bűncselekmények száma is – ez pedig visszatükröződik abban, hogy a lakosság egyre nagyobb hányada bízik a rendőrségben. Kaliňák szerint a korrupció ellen is erőteljesebben lépnek fel: míg 2005-ben 80 embert ítéltek el korrupciós ügyben, tavaly már 800 ilyen ítélet született.

Kaliňák elmondása szerint a kormánynak jobban oda kell figyelnie a romákkal való együttműködésre. Elmondása szerint nem lehetséges, hogy Szlovákiában csökkenjen a bűncselekmények száma, de a roma kolóniákban stagnáljon, vagy növekedjen ez a szám. „Új intézkedéseket kell hozni, a rendőrségnek láthatóvá kell válnia, cselekednie és reagálnia kell. Meg kell növelni a szülők felelősségét a gyerekekért. Be kell vezetni a romák által elkövetett bűncselekmények statisztikáját, hogy tudjuk, ki követi el őket, és csökkenthessük a bűnözést“ - mondta Kaliňák.

Ajánló