A végzősök is találnak munkát

Pozsony |

Szlovákiában történelmi mélyponton a munkanélküliség. Az őszi hónapokban a munkaügyi hivatalok számára korábban a legtöbb gondot a végzős diákok jelentették, a szaktárca szerint azonban ma már közülük is szinte mindenkinek tudnak ajánlani valamilyen állást. 

Az idén végzős diákok 14 százaléka jelentkezett a munkaügyi hivatalnál
Ján Krošlák felvétele

„A legfrissebb adatok szerint a munkaképes lakosság száma eléri a 2,7 milliót, akik közül 175 ezer aktív álláskereső van a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában. Az egy évvel korábbihoz képest a számuk csaknem 81 ezerrel csökkent, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliek aránya az egy évvel korábbi 9,42-ről mára 6,42 százalékra esett vissza“ -nyilatkozta Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVAR) igazgatója. Csak összehasonlításképpen: 2013-ban az állástalanok aránya még 15 százalék körül mozgott, és még 2015 elején is meghaladta a 12 százalékot. Megyei lebontásban a legtöbb állástalant Kassa (10,48%), Besztercebánya (9,17%) és Eperjes megyében (10,32%) regisztrálták, míg Nagyszombat megyében ez csupán 2,97, Pozsony megyében 3,56, Nyitra megyében pedig 4,55 százalék. Járási szinten a legnagyobb különbségek a magyarok által lakott régiókban vannak. 

Míg például a Galántai járásban csupán 2,47 százalékos a munkanélküliség, a Rimaszombati járásban az álláskeresők aránya eléri a 20,28 százalékot. 

„Szeptemberben a legtöbb gondot a munkaügyi hivataloknak már hagyományosan a végzős diákok jelentik“ - mondta Ján Richter munkaügyi miniszter, aki szerint azonban e tekintetben is javult a helyzet. Tavaly nagyjából 45 ezer diák került ki a középiskolákból, akik közül 2016 szeptemberében 7,6 ezren, vagyis csaknem a 17 százalékuk jelentkezett be a munkaügyi hivatalok nyilvántartásába. Idén 48,9 ezren végezték el a középiskolát, akik közül az elmúlt hónapban 7 ezren, vagyis alig több mint a 14 százalékuk jelentkezett a munkaügyi hivatalnál. A legtöbb végzős Kassa és Eperjes megyében kötött ki a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, többségük gimnáziumot vagy kereskedelmi akadémiát végzett. Valentovič szerint azonban ma már nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel. „Minden egyes 29 éven alulinak legalább egy, de akár több munkahelyet is fel tudunk ajánlani. Ha pedig ezeket nem fogadják el, átképzést is tudunk biztosítani a számukra“ - tette hozzá Valentovič. Az egy évvel korábbihoz képest már az 50 év feletti korosztályhoz tartozó állástalanok, és a hosszabb ideje munkát keresők száma is csökkent. 

Szeptemberben a munkanélküliek nagyjából 75 ezer szabad állás közül válogathattak, ami csaknem 6 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Regionális szempontból azonban továbbra is látványos különbségek vannak. Míg Pozsony megyében csaknem 17 ezer szabad állás van, Kassa megyében csupán 4,5 ezer. A legtöbb cég szakmunkásokat, segédmunkásokat és szalagmunkásokat keres. (mi)

Ajánló