Reform: év végére ígérik a tervet

Pozsony |

Még mindig nem világos, mikor veheti kezdetét a közoktatási reform. A tárca egy újabb szakértői csoport kialakításáról, és egy újabb dokumentum kidolgozásáról beszél. Ráadásul a reformintézkedésekhez szükséges anyagi fedezetről hallgat a minisztérium.

Lubyová még nem viszi a parlament elé az oktatási reformot
TASR-felvétel

Három hete kapta meg a Tanuló Szlovákia végleges változatát az oktatási minisztérium, amelyet a korábbi tárcavezető minden idők legnagyobb közoktatási reformjaként harangozott be. A dokumentum nyilvános vitát és egyeztetést követően született meg. Időközben a tárca vezetését Martina Lubyová (SNS-jelölt) vette át, ő most saját csapatától várja a nemzeti program kidolgozását.

Új dokumentum készül

„A Tanuló Szlovákia pusztán szerzői dokumentum, nem tartalmaz konkrét célokat és költségvetést. A több száz oldalas dokumentumot egy szakértői csoport fogja nemzeti programmá átdolgozni” – közölte lapunk kérdésére a tárca. Nem kaptunk viszont választ arra a kérdésünkre, hogy kik lesznek az új szakértői csoport tagjai, hiszen a tárca befejezte a Tanuló Szlovákia szerzőivel való együttműködését. Nem árulták el azt sem, hogy mikor kezdik el a munkát, illetve a tárca milyen mértékben dolgoztatja át a nyilvánosságra hozott reformtervezetet.

Nincs egyezség

Peter Krajňák (Híd) államtitkár szerint ahhoz, hogy a reformtörekvések legalább a három kormánypárttól, illetve a szakmai szervezetektől zöldet kapjanak, ki kell dolgozni a megvalósítható intézkedések akciótervét. Ez arra enged következtetni, hogy a kormánykoalíción belül nincs egyezség a reformról. „Az akcióterv, mely év végre készülhet el, tartalmazni fogja a tervezett intézkedéseket, a megvalósításukhoz szükséges törvénymódosításokat, rendeleteket, határozatokat. A kerettantervek módosítását, illetve az egyes intézkedések anyagi vetületét”– mondta Krajňák, aki szerint jóval rövidebb és a laikusok számára is érthetőbb dokumentum lesz. A tárca jövő évi költségvetésében nem szerepel a reform megvalósítására elkülönített tétel. Arról, hogy zajlanak-e egyeztetések a pénzügyi tárcával a reformhoz szükséges anyagiakról, ő sem akart beszélni. „Meggyőződésem, hogy a pénzügy kész lesz tárgyalni, ha az oktatási tárca közérthető és tényszerűen alátámasztott igénnyel áll elő”– zárta az államtitkár.

Elvesztegetett idő

A parlament oktatási bizottságának ma kellett volna egyeztetnie a tárcavezetővel a Tanuló Szlovákia végleges változatáról és a további lépésekről. „Az ülést azzal az indokkal törölték, hogy Martina Lubyová a nemzeti programra vonatkozó saját koncepcióval akar előállni” – közölte lapunkkal az ellenzéki Veronika Remišová (OĽaNO), aki szerint ez is azt támasztja alá, hogy a tárca vezetésének nincs víziója. „Feltételeztem, hogy egy ilyen fontos dokumentum megalkotásakor a minisztérium a megvalósítási ütemtervet és annak anyagi vetületét is kidolgoztatja. Rengeteg időt elvesztegettünk egy olyan dokumentum kidolgozásával, melyet a tárca végül nem is akar felhasználni” – zárta Remišová.

Gyenge miniszter

Andruskó Imre, a komáromi Selye János gimnázium igazgatója szerint is a reformtervezet kidolgozásának az volt a legnagyobb kockázata, hogy nem dolgoztatták ki a költségvetési javaslatot és a megvalósítás ütemtervét. Arra is emlékeztetett, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett kerekasztal beszélgetés során a pártok képviselői, a szakmai és a civil szervezetek is pozitívan nyilatkoztak a dokumentumról. „Az eddigi tevékenysége alapján Martina Lubyovából gyenge miniszter válik. Pusztán kommunikációs trükknek tartom, hogy most nemzeti programot akar kidolgozni” – mondta Andruskó Imre. Ő úgy véli, hogy a meglévő dokumentum jó. „A miniszter asszonynak most azon kellene dolgoznia, hogy pénzt szerezzen a reformra. Mert ha most nincs anyagi fedezet, arra sincs garancia, hogy egy újabb dokumentum fedezetére lesz” – zárta a komáromi gimnázium igazgatója.

Ajánló