Megyei választások percről percre

Pozsony |

Pozsony megyében Juraj Droba, Nagyszombatban Jozef Viskupič, Nyitrán Milan Belica, Besztercebányán Ján Lunter, Kassán Rastislav Trnka nyert.

Nagyon úgy néz ki, hogy Ján Lunternek összejött: győzelmet aratott Kotleba felett
SITA-felvétel
 

02.43 Dél-Szlovákiában az MKP nyerte a választásokat - mondta hajnali sajtótájékoztatóján Menyhárt József, az MKP elnöke, és Őry Péter, az MKP OT elnöke. Elmondásuk szerint ugyan az MKP képviselői helyeket vesztett, ám a tömbben meg tudta erősíteni pozícióit. Az eredményeket elemezni fogják, és tárgyalásokat fognak kezdeni a megyefőnökökkel - Menyhárt szerint a Nagyszombat megyei győztes Viskupičcsal is egyeztetnek majd, illetve Pozsony megyében is elképzelhető, hogy megyei alelnöki posztra pályáznak.

Berényi József lapunknak azt mondta, növelni tudta a szavazatai számát a négy évvel ezelőtti első körhöz képest. "Bebizonyosodott, hogy Nagyszombat megyében egy magyar jelöltnek kell indulnia. Az eredmények tükrében ezen a választáson nekem kellett volna egyedül indulnom, így esély lett volna a győzelemre" - mondta. Hozzátette, sikerként értékeli, hogy az MKP Nagyszombat megyében növelni tudta képviselői számát is. Viskupičcsal elmondása szerint tárgyalni fog az MKP - nem elsősorban személyi kérdésekről, inkább arról, mit tudnak átvinni programjukból az új megyefőnöknél.
 
Bővebb interjúkkal, nyilatkozatokkal vasárnap és hétfőn jelentkezünk.
 

02.41 Tarolt az MKP a párkányi körzetben

A párkányi választási körzetben tarolt az MKP: a 30 496 választásra jogosult lakosból 6 957-en vettek részt a szavazáson. A részvételi arány 22,81 százalék volt. Farkas Iván 4 267 voksot, Bolya Szabolcs 3 755 voksot, Szigeti László 3 721 voksot kapott. A választási eredmények alapján ők képviselhetik a párkányi régiót Nyitra megye önkormányzatában. „Hasonló eredmény született, mint négy éve. A munkát ott szeretnénk folytatni, ahol abbahagytuk. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a megyei önkormányzat összetétele megváltozik, és az erőviszonyok jelentősen eltolódnak” – kommentálta az eredményt Farkas Iván. Retkes János, az MKP párkányi alapszervezetének elnöke megköszönte a támogatók munkáját és a szavazók bizalmát. „Az eredmények alapján jó pozícióból indulhatunk a koalíciós tárgyalásokon” – nyugtázta az MKP sikerét Retkes. „A kezdetektől bíztam az MKP sikerében, mert ezt a régiót tartom a felvidéki magyarság legelkötelezettebb vidékének” – jegyezte meg Szigeti László. „Egy nagyon intenzív kampány során sikerült megszólítanunk a párkányi választási körzet szavazóit. További feladatok várnak ránk, mert a bizalom kötelez” – mondta Bolya Szabolcs, az MKP járási elnöke. (guzsu)


Az MKP Párkányban szolidan ünnepelt
Gulyás Zsuzsanna felvétele

02.38 Richard Raši (Smer) elismerte vereségét Kassa megyében. Az új megyfőnök Rastislav Trnka, a jobboldali jelölt. 98 százalékos feldolgozottságnál Trnka a szavazatok 38,2, Raši 37,2%-át szerezte meg.

 
02.03 Kassa megyében még mindig nem dőlt el a választás eredménye, 95 százalékos feldolgozottságnál sem. Rastislav Trnka 38,6, Richard Raši 37,4%-on áll. A különbség 1731 szavazatot jelent. 
 
01.55 Nagyszombat megyében 97,51 százalékos feldolgozottság mellett Jozef Viskupič (OĽANO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, DÚ) 42,68, Tibor Mikuš (független) 30,35, Berényi József (MKP) 17,55, Rigó Konrád (Híd) 5,68 százaléknyi szavazatot kapott. A Dunaszerdahelyi járásból egy hidas képviselő-jelölt sem került a megyei testületbe, a Galántaiból talán két jelölt volt sikeres. Rigó Konrád a Híd nagyszombat megyei elnökjelöltje nem elégedett az eredménnyel. „Megtörtént a változás, leváltották Tibor Mikušt. Az országban uralkodó rendszerváltó, kormánykritikus hangulat eredményét láthatjuk” – nyilatkozta Rigó. Hozzátette, örül annak, hogy sikerült megszólítaniuk az embereket. 
 
01.50 Milan Ftáčnik a sajtótájékoztatóján, élő adásban hívta fel Juraj Drobát, gratulált neki és elismerte vereségét Pozsony megyében.
 
01.46 Farkas az 5. helyre csúszott
 
Közel teljes feldolgozottság mellett Milan Belica jelenlegi megyeelnök, a Smer, az SNS és a Híd támogatásával, 34,3 százalékkal áll az élen. Ján Greššo jobboldali jelölt lehet a második 16,8 százalékkal, de nagyon megközelítette őt Kotleba jelöltje, Milan Uhrík, aki 15,4%-kal a harmadik helyen áll. Farkas Ivánt (14,3%) hajszállal megelőzte Peter Oremus (14,6%) független jelölt  is. 
 
01.40 Tibor Mikuš, Nagyszombat megye eddigi megyefőnöke elismerte vereségét. 94,85 százalékos feldolgozottságnál Jozef Viskupič 42,7 százalékos eredménnyel vezet, megelőzve a mindössze 30,4 százalékot szerző Mikušt. Berényi József (MKP) 17,4 százalékkal a harmadik helyen áll Nagyszombat megyében, míg Rigó Konrád, a Híd jelöltje, mindössze 5,7 százalékot szerzett.
 
01.38 Pozsony: Droba lehet a megyeelnök

Pozsony várhatóan ezúttal is jobboldali bástya marad, 84 százalékos feldolgozottságnál Juraj Droba vezeti a jelöltek listáját. Előnye ugyan viszonylag kicsi, 20 százalékon áll a második Rudolf Kusý (18,3%) előtt. Milan Ftáčnik csak a harmadik 17,5 százalékkal. 

01.31 Lunter: Úgy tűnik, NYERTÜNK!!!!!!!!

Besztercebánya. Üdvrivalgás, örömünnep, felszabadult mulatozás, üvoltő party zene – ez jellemzi jelenleg Ján Lunter eredményvárójának helyszínét. Besztercebánya megyének ugyanis a magánvállalkozó Ján Lunter személyében új megyeelnöke van. Jelentős előnnyel, a szavazatok 88%-os feldolgozottságnál a szavazatok közel 47%-val ütötte ki a szélsőséges Marian Kotlebát. „Feszülten várom a sikeres képviselők listáját, hiszen ők is nagyon fontosak a megye szempontjából. Hiszem, hogy a csapatomból is mandátumot szereznek néhányan, és hogy a más frakciók képviselői is készek lesznek együttműködni” – mondta az új megyeelnök.

Ján Lunter elmondása szerint számára maga a kampány volt a legnehezebb. „Az elhatározás, hogy megmérettetem magam. Szép pillanatokat éltem át” – mondta Lunter. Hozzátette, nem számolt azzal, hogy ilyen jelentős előnnyel győzi le az immár távozó megyeelnököt. „Aktív megyét szeretnék csinálni Besztercebánya megyéből, hogy a fiataljaink haza tudjanak térni külföldről, hogy öt év múlva jobb körülmények között éljünk” – zárta Lunter.

Itt várta az eredményeket Stanislav Mičev és Martin Klus is, mindketten Lunter javára léptek vissza. „Két célom volt: az egyik, hogy a zöldruhás legények kiköltözzenek a megyei hivatalból abba a házikóba, amelyet megvettek. Ott egyébként gondjuk lesz a parkolóhelyekkel. A másik célom az volt, hogy megnyerjem a választásokat. Bár ez nem sikerült, de mivel a demokratikus jelölt kiütötte Kotlebát, a második célom is teljesült” – reagált az eredményekre Stanislav Mičev.

01.30 A Híd pozsonyeperjesi eredményvárójáról fokozatosan fogynak az emberek. Nagy a csalódottság a teremben. Csady Zsuzsa a Híd Galántai járási szervezetének elnöke azt mondta, új emberekre van szükség a régióban, mert nem tudták mozgósítani a választókat. 
 
01.27 Trencsénben Baška, Zsolnán Jurinová a befutó

A majdnem végleges eredmények szerint (91,18%) Trencsén megyében Jaroslav Baška lesz a megyefőnök (50,6%). Őt jelentősen lemaradva követi Renáta Kaščáková (24,6%) és Štefan Škultéty (13,6%).

Eperjes megyében a szavazatok 92,57 százalékos feldolgozottságánál Milan Majerský vezet 39 százalékkal. Őt Peter Chudík (31,8%) és Jozef Mihalčin (7,4%) követik.

Zsolnán is eldőltnek látszik a meccs: 87,22 százalékos feldolgozottságnál Erika Jurinová magabiztosan vezet 43,2 százalékos eredménnyel Juraj Blanár (29,7%) előtt. Jurinová lesz az első női megyeelnök Szlovákia történetében.

01.12 Lassan kialakulnak a végeredmények a megyékben. Az ellenzéki Jozef Viskupič szinte győzelmet ünnepel Nagyszombat megyében - ez pedig az MKP eredményváróján nem arat osztatlan sikert. Nem is feltétlenül Berényi József eredménye miatt, inkább azért, mert Tibor Mikuš valószínűleg elveszti a megyét. Viskupič pedig kiszámíthatatlan lehet - mondja az egyik vendég. Az viszont elégedettségre ad okot a vendégek körében, hogy a számok szerint a Dunaszerdahelyi járásban meglehetősen magasan veri a Hidat az MKP. 
 
Berényi József valószínűleg meg fog jelenni Bősön - nyilatkozni lapunknak egyelőre nem akart, mondván, megvárja a végeredményt. 
 
01:10 Minimális különbséggel vezet Trnka

A szavazatok 75,64 százalékának feldolgozása után Rastislav Trnka 38,3 százalékkal vezet Kassa megyében. Alig marad le tőle Richard Raši 38 százalékos eredménnyel. Pataky Kátoly (7,7%) a harmadik.

01:02 Viskupič pezsgőt bontott

Jozef Viskupič magabiztosan vezet Nagyszombat megyében, a szavazatok 78,82 százalékának feldolgozása után 40,1 százalékkal vezet Tibor Mikuš (29,1%) előtt. Berényi József továbbra is harmadik (20,2%), Rigó Konrád pedig a negyedik 6,8 százalékos támogatottsággal.

01:00 Pozsony: Újra Droba az élen

Rendkívül kiegyensúlyozott a verseny Pozsony megyében, ahol most újra Juraj Droba, a jobboldal jelöltje vezet mintegy 1100 szavazattal Milan Ftáčnik előtt, 64 százalékos feldolgozottság mellett. A második és a harmadik helyezett - Rudolf Kusý - között csak 116 szavazat különbség van.
 
00.59 Belica már pezsgőt bonthat

Nyitrán Milan Belica gyakorlatilag megnyerte a választást. 72 százalékos feldolgozottság mellett 34,6 százalékkal vezet, miközben a második jelöltnek, Ján Greššónak csak 16,4 százalék az eredménye. Ugyancsak 16,4 százalékkal áll a 3. helyen Farkas Iván. Belica a győzelmével a negyedik választási ciklusát kezdheti meg a megye élén

00.49 A szavaztok 60%-ának összeszámlálása után is Ján Lunter vezet Besztercebánya megyében és egyre nő az előnye Marián Kotleba eddigi megyefőnökkel szemben. 
Ján Lunter a voksok 45 százalékát szerezte meg 60 százalékos feldolgozottságnál. 
A második Marian Kotleba visszaesett 25 százalékra, bár eddig sem járt sokkal magasabban. 
 
Ján Lunter sajtótájékoztatóján nagy üdvrivalgás mellett bejelentette: úgy néz ki, megnyerték a választást. Minden támogatójának köszönetet mondott.

00.41 Fej-fej mellett Trnka és Raši

Rastislav Trnka 39,5 százalékos eredménnyel vezet Kassa megyében a szavazatok majd felének (47,89%) feldolgozása után. Trnkától alig marad le Richard Raši 38,3 százalékkal. Pataky Károly a harmadik 6,1 százalékos eredménnyel.

00.38 Ahogy halad a voksok feldolgozása, úgy szabadul fel fokozatosan a hangulat az MKP választási stábjának eredményváróján Bősön. Ez részben az eredményeknek köszönhető, mert a számok szerint az MKP egyelőre meglehetősen jól áll - részben pedig Fenes Ivánnak, Bős polgármesterének, aki néhány éles "egysorossal" szórakoztatja a társaságot. A szemek továbbra is a monitorokra tapadnak. Berényi Józsefet egyelőre nem tudtuk elérni telefonon. 


Somogyi Tibor felvétele

00.36 Kétharmados feldolgozottságnál magabiztosan vezet Viskupič Nagyszombat megyében. A szavazatok 64,50 százalékának feldolgozása után Jozef Viskupič 39,1 százalékkal vezet Nagyszombat megyében, őt Tibor Mikuš követi 27,2 százalékkal, majd Berényi József jön 22 százalékkal. Rigó Konrád támogatottsága 7,7 százalékra csökkent.

00.31 Az első eredmények alapján az MKP fölényesen veri a Hidat a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban.
 
00.30 Nyitra: Farkas a második
A szavazatok felének összeszámolása után Farkas Iván (MKP) a második helyre ugrott Milan Belica jelenlegi megyeelnök mögé. Belica ugyan meggyőző fölénnyel vezet - 34,1% -, Farkas 18,7 százalékkal a második. Őt követi a jobboldali jelölt Ján Greššo 16 százalékkal. Uhrík a negyedik 14,3%-kal.
 

00.28 Az első részeredmények szerint a megyei választás részvételi aránya érezhetően magasabb lehet az előző, 2013-ban tartott voksolásnál, amikor alig haladta meg a húsz százalékot.

00.15 Berényi még mindig harmadik

Jozef Viskupič 35,04 százalékos eredménnyel vezet Nagyszombat megyében a szavazatok 19,27 százalékának kiértékelése után. Őt Tibor Mikuš (26,87%), valamint Berényi József követi 23,57 százalékkal. Rigó Konrád, a Híd megyefőnök-jelöltje 9%-on áll.

00.14 Kotleba továbbra is vesztésre áll, Besztercebányán Lunter vezet

Ján Lunter a szavazatok 43 százalékát szerezte meg, bár egyelőre még csak 23 százalékon áll az adatok feldolgozottsága. A második Marian Kotleba, egyelőre 27 százalékkal. A harmadik helyen Igor Kašper áll 11 százalékkal. A részeredmények közzétételének megkezdése óta folyamatosan nő a különbség Lunter és Kotleba között.

00.13 Pozsony: Ftáčnik az élre ugrott

A voksok csaknem negyedének összeszámlálása után már Milan Ftáčnik az első 17,9 százalékkal a megyeelnökjelöltek versenyében. A verseny azonban nagyon kiegyensúlyozott, az első és a negyedik jelölt között csak  1,6 százalékpont a különbség. A sorrend: Ftáčnik, Mrva, Droba, Kusý.

00.11 Az előzetes eredmények szerint Trnka egy százalékkal megelőzte Rašit Kassán

Az előzetes eredmények szerint Kassa megyében Rastislav Trnka (független) egy százalékkal megelőzte a Smer megyeelnökjelöltjét, Richard Rašit. A hotelban – ahol Raši csapatával várja az eredményeket – egyelőre síri csend uralkodik. A csapat nagyon izgul, mindenki a mobiltelefonját bámulja.  


Németi Róbert felvétele

00.08 Miközben folyamatosan érkeznek a telefonok és SMS-ek, és mindenki a képernyőre tapad az eredményeket figyelve, Menyhárt József pártelnökkel beszélgettünk, aki azt mondta, a megyefőnök-jelöltjeik azért nincsenek Bősön, mert regionális választásról lévén szó mindenki inkább a saját közegében várja az eredményeket. Elégedett a mozgósítással, elmondása szerint jól sikerült a kampányuk, melyben nagy hangsúlyt kapott az online jelenlét. A párt elnökjelöltei, bár a felmérések szerint nem tartoztak a favoritok közé, véleménye szerint szintén jól teljesítettek. "A megyét, és annak kompetenciáit jól ismerő politikusként mutatkoztak be" - mondta. 

Mikor tavasszal Bugár Béla és Menyhárt József bejelentették, a Híd és az MKP nem tudott megegyezni, mindkét pártelnök azt mondta, nagy esélyt szalasztottak el egy magyar megyefőnökre. Arra a kérdésre, mennyire volt reális mostani szemmel az, hogy magyar legyen a megyefőnök bármelyik megyében, Menyhárt azt mondta, most is tartja, hogy lett volna esély Nagyszombat megyében Berényi győzelmére az összefogás esetén. "Rigó Konrád érdemeit elismerve - szerintem neki kulturális államitkári posztján kellett volna kiteljesednie, épülnie" - mondta. Hozzátette, hogy a Híd jelöltjének indulása ugyanakkor "nagyobb fordulatszámra pörgette" az MKP jelöltjét. 
 

00.07 Nem hivatalos eredmények szerint a párkányi választási körzetben Farkas Iván kapta a legtöbb voksot. A Csemadok-házban az MKP kampánybizottsága, a jelöltek és a párt szimpatizánsai is bíznak abban, hogy mindhárom MKP-s képviselőjelöltnek (Bolya Szabolcs, Farkas Iván, Szigeti László) sikerül bejutnia a megyei önkormányzatba. Az előzetes eredmények alapján a párkányi választási körzetben az MKP jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot: Bolya Szabolcs – 20,17 százalék, Farkas Iván 24,86 százalék, Szigeti László 20,02 százalék. (guzsu)


Gulyás Zsuzsanna felvétele

00.02 Belica továbbra is az első

A voksok negyedének összeszámlálása után továbbra is magabiztosan vezet Milan Belica jelenlegi megyeelnök, a szavazatok több mint 36 százalékát kapta. A második Ján Greššo jobboldali jelölt 16,8%-kal, Milan Uhríknak 15,1 százaléka van, Farkas Iván a negyedik 14,2%-kal.

00.00 Pozsony: Droba visszaesett

Közel 18 százalékos fedolgozottságnál Ján Mrva független jelölt, Pozsonyszőlős (Vajnory) polgármestere ugrott az élre 18,0%-kal, a második pedig Milan Ftáčnik, de a hátránya csak néhány tized pont. Droba már csak a 3., 16,6 százalékkal.

23.55 Raši vezet Kassán. A leadott szavazatok 5,26 százalékos feldolgozottságánál Richard Raši 44,02 százalékkal vezet Kassa megyében. Őt 34,95 százalékkal Rastislav Trnka követi.  

 
23.51 Kotleba vesztésre áll Besztercebánya megyében, Lunter vezet
 
Ján Lunter a szavazatok 37,81 százalékát szerezte meg, bár egyelőre még csak 6,88 százalékon áll az adatok feldolgozottsága. A második Marian Kotleba, egyelőre 30,32 százalékkal. A harmadik helyen Igor Kašper áll 2,64 százalékkal.
 
 
23.40 Berényi harmadik Nagyszombat megyében

Nagyszombat megyében Jozef Viskupič vezet 35,62 százalékos eredménnyel az adatok 10,87%-os feldolgozottságánál. A második Tibor Mikuš (29,88%) , a harmadik pedig Berényi József (20,43%). Rigó Konrád, a Híd megyefőnök-jelöltje 9,8 %-on áll.

23.38 Pozsonyban még mindig a jobboldali jelölt vezet
 
A voksok 5,98 százalékos feldolgozottsága mellett Juraj Droba vezeti a megyeelnökjelöltek versenyét 19,1 százalékos eredménnyel. Az esélyesnek tartott Milan Ftáčnik (független) csak az 5., a voksok 14,7 százalékával.
 
23.32 Nyitrán Belica vezet, Farkas a negyedik

A voksok 9,6 százalékának feldolgozása után Milan Belica, a Smer, SNS és a Híd jelöltje vezet 38,2 százalékos támogatottsággal. A második Milan Uhrík, Kotleba pártjának jelöltje 16,1 százalékkal. Farkas Iván (MKP) a negyedik 13,3 százalékkal.

Milan Belica, Nyitra megye jelenlegi vezetője egyelőre nem mutatkozik az újságírók előtt. Stábja egy nyitrai vendéglőben várja az eredményeket, felbukkant már Tibor Glenda, a Smer megyei szervezetének elnöke. Belica a Smer, az SNS és a Híd támogatásával indult ismét harcba a megyefőnöki posztért. 

23.31 Droba vezet Pozsony megyében

Pozsony megyében egyelőre Juraj Droba vezet 19,68 százalékkal, őt Ján Mrva (17,87%) és Pavol Frešo (15,11%) követik. A sorrend persze még változhat, hiszen csak a leadott szavazatok 4,04 százalékát dolgozták fel.

23.26 Lunter: hiszem, hogy nyerni fogunk

„Bízom benne, hogy egész Szlovákiának üzenünk: az út, amelyre Besztercebánya lépett rossz volt, és véget ér. Hiszem, hogy a szavazók jól döntöttek. Tudom, hogy nagyon sokan hazajöttek külföldről is, hogy szavazhassanak. Ennek nagyon örülök, és bizalommal tölt el. A magam részéről mindent elkövetek azért, hogy a dolgok jó irányt vegyenek, hogy aktív megyénk legyen” – mondta Ján Lunter, az eredményekre várva.

Lunter nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogy a szavazatok hány százalékát kaphatta meg a mai szavazás során. „Vannak információim a megye különböző régióiból s ezek bíztatóak. A részvételi arány magas és meggyőződésem, hogy az nekünk kedvez. Ennek a szavazásnak tükröznie kellene egy széles réteg, nem pedig egy szűk kör akaratát, mint a legutóbbi voksolás során” – mondta Ján Lunter, aki úgy fogalmazott, nagyon bízik a győzelmében. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi napokban nagyon erős ellenkampány folyt ellene a közösségi hálón. Gyakorlatilag minden szempontból megpróbálták lejáratni. Állítása szerint orosz szerverek ontották magukból a lejárató propagandát.

„A feleségemnek megjegyeztem, azon sem csodálkoznék, ha házasságon kívüli gyerekeket kerítenének elő. Ez a jóslatom ugyan nem jött be, de olyasmit olvastam, hogy elhagytam a családomat és a hat gyermekemet” – példálózott az álhírekkel kapcsolatban.

Ján Lunter azt mondta, ha valóban elnyeri a megyeelnöki posztot, első dolga az lesz, hogy „kiszellőzteti” a megyei hivatalt és kitűzi rá az uniós zászlót.  „Keresni fogom az együttműködés lehetőségét a megválasztott képviselőkkel, hogy megtaláljuk programjaink közös pontjait” –zárta Ján Lunter. (ie)

23.19 Richard Raši: Az eredményhirdetésig feszült marad a hangulat 

Richard Raši, a Smer kassai megyeelnökjelöltje csapatával várja a kassai Golden Royal hotel ünnepi szalonjában a 2017-es megyei választások eredményét. Tíz óra után pár perccel a sajtónak azt mondta: egyelőre semmi sem biztos, az eredményhirdetésig feszült marad a hangulat.

„Kitűnő a hangulat. Egy fiatal és lendületes csapattal érkeztünk, akiket nemsokára önök is megismerhetnek. Ők azok az emberek, akik végig mellettem álltak és zökkenőmentessé tették a választás egész folyamatát. Jól érezzük magunkat, azonban az eredményhirdetésig feszült marad a hangulat” – mondta tíz óra után pár perccel a sajtó képviselőinek Richard Raši. Peter Žiga, a Smer gazdasági minisztere szerint sok múlik azon is, hogy az utóbbi hetekben mennyire voltak aktívak a választásba bekapcsolódó politikai pártok. „Mivel még nem tudjuk a végső eredményeket, nehéz lenne megmondani, mit kellett volna másképp tennünk. Az eredményhiredetés után mindenre választ kapunk” – egészítette ki Raši szavait a gazdasági miniszter. (nr)


Richard Raši a tervek szerint éjfél után, az előzetes eredmények kihiredetése után nyilatkozik újra a sajtónak
Németi Róbert felvétele
 
23.16 Az MKP központi eredményvárója Bősön zajlik, egyelőre meglehetősen csendesen. Érdekesség, hogy a párt egyik megyei elnökjelöltje sincs itt: Berényi József Galántán, Farkas Iván Párkányban várja az eredményeket. A párt vezetését Menyhárt József pártelnök és Őry Péter OT-elnök képviseli.  
 
23.10 Így várják az első hivatalos eredményeket Királyhelmecen, Pozsonyeperjesen és Párkányban.
 

Az MKP kampánybizottságának közös eredményváróján a párkányi Csemadok-házban feszült várakozással telik az este. A helyszínén tartózkodik Szigeti László, Bolya Szabolcs és Farkas Iván, a párt megyeelnök-jelöltje is. Nem hivatalos eredmények szerint a részvételi arány Párkányban ugyan nem érte el a 20 százalékot, de vannak olyan települések (Bart, Muzsla, Kicsind) is, ahol 40 százalék körüli volt. „Bizakodunk, hogy hozzuk a négy évvel ezelőtti eredményt“ – mondta Farkas Iván. (guzsu)


Gulyás Zsuzsanna felvétele
 
23.02 Besztercebányán több szavazókör választási bizottságának elnökét megpróbálták rávenni, hogy vegye le az időközben visszalépett hat megyefőnökjelölt névsorát a szavazófülkék faláról. Ismeretlenek különféle hivatalos személyeknek kiadva magukat, vagy személyesen fordultak ezzel a bizottsági elnökökhöz, illetve SMS-ben – ez komoly szervezettségre utal, hiszen bárki nem ismerheti a mobilszámukat.

A megyében több demokratikus jelölt visszalépett Ján Lunter javára, aki Marián Kotleba fő kihívójának számít. A lista levétele így az eddigi megyefőnöknek, Kotlebának kedvezett volna. Az állami hírügynökség beszámolója szerint Breznóbányán is ugyanez történt.

A választási törvény szerint a visszalépő jelöltek névsorát kötelező kifüggeszteni a szavazóhelyiségekben.

 
22.35 Magasabb részvétellel számolnak Nagyszombat megyében
 
Problémák nélkül zajlott a szavazás Nagyszombat megyében, a részvételi arány az előrejelzések szerint valamivel meghaladta a négy évvel ezelőttit. A választási bizottságok semmilyen komolyabb gondról nem számoltak be. 
 

Robert Fico kormányfő viszonylag későn, 8 előtt szavazott le Pozsonyban, az Alexander Dubček Alapiskolában
TASR-felvétel
 
22.28 Lunterék optimistán várakoznak
 
Óriási sajtóérdeklődés mellett várja Ján Lunter stábja a megyei választások eredményét. A Lunter stáb központjában már összegyűltek a képviselőjelöltek, a kampány munkatársai, segítői. Itt van Ján Lunter is, bár egyelőre még nem jelent meg az újságírók előtt, erre perceken belül sor kerül. A hangulat kellemes, feszült izgalommal várják az eredményeket, melyekre még legalább egy órát valóban várni kell. (ie)
 
22.25 Megkétszereződött a választási kedv Nyitrán
 
Nyitrán az utolsó pillanatig érkeztek szavazók az urnákhoz. A választókörzeti bizottságok az előző megyei választásokhoz képest kétszer nagyobb részvételi arányt jeleznek. A legutóbbi megyei választásokon 15 százalékos volt a részvétel. A szavazói kedv nemcsak a városban, de a közeli településeken is kiemelkedő volt.
 
22.16 Kotelba Besztercebányán kívül várja az eredményeket

Marián Kotleba, a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) vezetője, Besztercebánya megye jelenlegi megyefőnöke Beszterecebányán kívül várja a voksolás eredményeit, újságírók nélkül, a ĽSNS szimpatizánsai körében.

Eredetileg úgy volt, hogy Kotleba a párt besztercebányai központjában várja meg az eredményeket, de ez megváltozott. Az újságíroknak még azt sem sikerült kideríteni, Kotleba mikor és hol szavazott.  

 
21.46 Kassa megyében 20 százalékosra becsülik a részvételt, ami valamivel jobb, mint a legutóbbi, 2013-as választásokon volt (17,7%) - tájékoztatta a SITA ügynökséget Vladimír Tot, a kassai kerületi választási bizottság elnöke. A részvétel ugyanakkor nagy eltéréseket mutat választókörzetenként és választókörönként is. Míg például a Kassa-vidéki járásbeli Ráson (Hrašovík) 6 óráig a részvétel 40% körül alakult, addig a Luník IX-en alig érte el az 5%-ot.
 
21:10 A Statisztikai Hivatal bejelentette, hogy a részeredményeket csak 23:15 után hozzák nyilvánosságra. Azért született meg ez a döntés, mivel több választókörzetben eddig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek.
 
20:50 Választási csalás ügyében nyomoz Lucatő (Lučatín) községben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). A Besztercebánya megyében található településen korrupció gyanúja merült fel. Jelenleg zajlik a vizsgálat, a rendőrség holnapra ígért pontos információkat. Ezt leszámítva a megyében zavartalanul folyik a voksolás.
 

Bobek András és Bobek László naszvadi hagyományőrzők 1848-as honvéd, illetve huszáregyenruhában voksoltak
TASR-felvétel
 
20.33 Újra van áram a trencséni járásbeli településeken, a választóhelyiségek itt 23.15-ig tartanak nyitva
 
A trencséni járásbeli Felsőszúcs (Horná Súča), Alsószúcs (Dolná Súča) és Szúcsgyertyános (Hrabovka) kilenc választóhelyisége az áramkiesés miatt 23.15-ig marad nyitva. Trencsén megyében az első eredményeket is csak ezután tehetik közzé. 
 
A többi megyében viszont 22.00-kor zárnak a szavazóhelyiségek, és ekkor el is kezdik számolni a szavazatokat. Az első eredményeket Trencsén megyétől függetlenül már 22.30 körül közzétehetik.
A trencséni járásbeli választóhelyiségek kb. 6 és 7 óra között maradtak áram nélkül. A kimaradás oka valószínűleg az volt, hogy egy teherautó elszakított egy villanyvezetéket.
 
Elena Antalová, a trencséni kerületi rendőrség szóvivője elmondta: a rendőrség nyilvános létesítmény megrongálásának gyanújával indított eljárást. 
 
20.20 Míg a pár száz lakossal rendelkező kistelepüléseken este hét órakor még a húsz százalékot sem érte el az urnához járultak aránya, addig a nagyobb, egy-kétezer fős falvakban valamivel nagyobb volt a szavazás iránti érdeklődés Rozsnyó és Kassa között.
 
19.55 Kora este egy különleges szavazó is leadta voksát a királyfiakarcsai szavazóhelyiségben.  Juhász Viola férjével, Juhász Attilával a boldogító igen kimondása után a választópolgári kötelezettségének is eleget tett.
 
19.41 Bárány: nem lesz alacsonyabb a részvétel a megszokottnál
 
Hozzátette: a bizottsághoz érkezett ugyan néhány tucat bejelentés, melyeket kivizsgálnak, de ezek valószínűleg nem fogják veszélyeztetni a választások hitelességét, illetve korrekt lefolyását. Elsősorban a kampánycsend megsértéséről, valamint kisebb adminisztratív hibákról van szó, melyeket a helyszínen, szinte azonnal megoldottak.
 
A részvételről a bizottsági elnök annyit mondott, hogy mindenhol kétszámjegyű a részvételi arány, és a legtöbb helyen nem 1-essel kezdődik. A részvétel nem lesz "drámaian" magas, de szerinte nem is lesz alacsonyabb az eddig megszokottnál. Sajnos a megyei választásokon szokott lenni a legalacsonyabb részvétel az EP-választások után - tette hozzá.
 
Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának igazgatónője megerősítette, hogy Trencsén megye néhány választókörzetében elment az áram, ezért itt a választóhelyiségek 10 után is nyitva maradnak. 
 
Eredmények 22.00 után
 
A szlovákiai megyei választáson minden olyan 18. életévét betöltött személy voksolhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, így külföldi állampolgárok is. A szavazásra jogosultak száma így meghaladja a 4,4 milliót, ők szombaton reggel héttől szombaton este tízig 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat 8 szlovákiai megye 78 megyeelnök-jelöltjének és több ezer megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.
 
Szlovákiában a megyei választás tétje jelentősnek nevezhető, tekintve, hogy a közigazgatás hatályos modellje szerint megyei szinten születik döntés a szociális és a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is. Ennek ellenére a választók részéről a megyei választások iránti érdeklődés rendszerint nagyon alacsony. A legutóbbi megyei választásokon 2013-ban a részvétel alig haladta meg a húsz százalékot.
 
Az országban már 48 órával a voksolás kezdete előtt megkezdődött a kampánycsend, onnantól fogva egészen urnazárásig - az e vonatkozásban nem szabályozott közösségi hálók kivételével - minden médiában tilos a jelöltek ellen vagy mellett szóló bármiféle információ közzététele. A voksolás idején részvételi felméréseket sem tesznek közzé, ezek, valamint az első részeredmények a választó helyiségek bezárását követően, este tíz óra után, a hivatalos végeredmények pedig vasárnap délelőtt várhatóak. Utóbbiakat a www.volbysr.sk honlapon teszik közzé.
 
(TASR, SITA, MTI, u)
 

Ajánló