Simon: a mezőgazdasági minisztérium átverte az erdőgazdálkodókat

Pozsony |

Az erdők nem fa jellegű kitermelésére vonatkozó támogatói kérelmek benyújtásának feltételeit a mezőgazdasági minisztérium úgy szabta meg, hogy abból arra lehet következtetni: előre eldöntötték, ki nyeri a támogatást - állítja Simon Zsolt független képviselő.

Simon Zsolt
Somogyi Tibor felvétele
Simon, aki maga is erdőtulajdonos, elmondta: a kérvényeket október 31. és november 13. között lehetett benyújtani, ami túlságosan rövid idő a szükséges engedélyek megszerzéséhez. Hozzátette: csak az tehetett eleget a feltételeknek,  akit előre informáltak, milyen igazolást mikorra kell beszerezni. Simon hangsúlyozta: a tárca az SNS kezében van, amely ugyan lecsertélte a vezetését, de a praktikái a régiek maradtak.
 
Simon Zsolt szerint sok erdőgazdálkodó a fenti okok miatt inkább nem is folyamodott a támogatásért. Neki sikerült benyújtani a kérvényét, de csak azért, mert képviselő, egy "átlagpolgárnak" azonban egy engedélyt legalább két hétbe telik elintézni . Az arról szóló igazolást, hogy nem alkalmaz senkit illegálisan, még Simonnak se sikerült a határidőre megszereznie a munkafelügyelettől. Állítása szerint ugyanakkor a legtöbb erdőtulajdonosnak nincsenek is alkalmazottai. A képviselő felszólította a minisztériumot, hogy tegye közzé a kérvényezők listáját.
 

Ajánló