Kétezer kínai vonat jöhet évente

Pozsony |

Pontosan 17 napig tartott, míg a kínai Dalian kikötővárosból tegnap a pozsonyi kikötőbe érkezett az első kínai tehervonat. A konténerekben található áru egy része itt maradt, egy részét átpakolták és tovább küldték más európai országokba. Érsek Árpád közlekedési miniszter a szerelvény megérkezését követően kijelentette, jövőre 500 ilyen tehervonat érkezhet Kínából a fővárosi kikötőbe.

TASR-felvétel

Kína az elmúlt hónapokban élesztette újra a selyemút fogalmát, az áru vasúton való szállítását Európába. Tehervonattal sokkal olcsóbb és gyorsabb a célállomásba juttatni az Európába áramló évi 240 millió tonna kínai árut.

Harc a selyemútért

A komoly hasznot húzó tranzitország címéért nemcsak Szlovákia verseng, hanem Mongóliától, Kazahsztánon, Ukrajnán át egészen Magyarországig, Romániáig vagy Lengyelországig több állam. Nem véletlenül zajlik gyors tempóban a Pekingtől Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül Berlinig vezető vasúti selyemút tervezése.

A szlovákiai vasúthálózat része Európa hét fontos vasúti hálózatának, amelyeken a tehervonatok 120 km/órás sebességgel haladhatnak. „Az, hogy az Ázsiából érkező áru a kis Szlovákián keresztül is áthalad, hatalmas siker és üzleti lehetőség. A vasúti teherszállítás kapacitása az országban távolról sincs teljes mértékben kihasználva, ezért bízom benne, hogy ez még csak a sikeres együttműködés kezdete” – mondta Érsek.

Új munkahelyekben bízva

Kína 2020-ig évente körülbelül ötezer tehervonatot akar útnak indítani, s Érsek szerint körülbelül kétezer haladna át Szlovákián. Ahhoz, hogy az áru eljusson Európába, a konténereket az Európai Unió határánál át kell helyezni a széles nyomtávon közlekedő vonatról az európai vasúthálózaton közlekedő szerelvényekre. Erre a célra ideálisnak bizonyult a kelet-szlovákiai Kisdobrán (Dobrá) található átrakodó állomás, melynek kapacitása évi kétszázezer konténer. Már most biztos, hogy 2018-tól az eddiginél jóval több munkájuk lesz az ott dolgozóknak. A kínai Dalianból ugyanis a jövő év első felében heti egy, második felétől pedig heti két alkalommal érkezik majd tehervonat. Ha az Ázsiából érkező teherforgalom valóban felélénkülne, Kelet-Szlovákiában logisztikai központokat kellene létrehozni a vasúti forgalom lebonyolítására. A projektek már készen állnak. Arra a kérdésre, hogy mi valósul meg mindebből, és hogy milyen mértékben részesül Szlovákia a kínai teherforgalomból, választ adhat a november 28-án Budapesten tartott Kína–Közép-Európa csúcstalálkozó.

A tegnap érkezett áru végállomása nem Pozsony, a fővárosi kikötőben a konténereket átrakják más vonatokra és kamionokra, s tovább szállítják Németországba, Magyarországra, Lengyelországba vagy más európai országokba. (dem, SITA)

Ajánló