Lassan repedezik Kotlebáék királysága

Pozsony |

Nehezen emészti meg a választási kudarcot Marian Kotleba szélsőséges pártja, az ĽSNS. A szélsőségesek sosem voltak igazán egységesek, de most egyre határozottabb törésvonalak jelentek meg a pártban. 

Marián Kotleba és Milan Uhrík. Állítólag nem tűrnek meg maguk mellett más alfahímet
SITA-felvétel
Mítosz az egységről

A látszólag egységes szlovák szélsőséges színtéren több, egymással komoly harcot folytató csoport és „szélsőséges megmondóember” is aktív. Egy részüket Kotlebáéknak sikerült saját listájukra csábítani, ám sokan közülük a választások után nem sokkal az ĽSNS-t „árulók gyülekezeteként“ kezdték emlegetni, és elhatárolódtak tőlük. Kotlebáék legerősebb ellenfele most a Szlovák Megújhodási Mozgalom, mely párttá szeretne alakulni, és retorikájában egyre komolyabb szerepet kapnak a magyarellenes kirohanások is. 

A megyei választásokon az ĽSNS elbukott – bár a legrosszabb forgatókönyvek több tucat szélsőséges megyei képviselőről és két megyefőnökről szóltak –, Kotleba végül nagyarányú vereséget szenvedett Besztercebánya megyében Ján Luntertől, s országosan is csupán két képviselőt juttatott be a megyei képviselő-testületekbe, Kotlebát Besztercebánya és Milan Uhríkot, az ĽSNS második emberét Nyitra megyében. A párt ismert arcai, parlamenti képviselői, mint Milan Mazurek és Peter Krupa, nem tudtak élni az országos ismertséggel, és meg sem közelítették a bejutási küszöböt saját megyéjükben. 
A párt a közösségi oldalakon folytatott kommunikációjában igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy gyorsan túltették magukat a vereségen – a pártra leadott szavazatok mennyiségét hangsúlyozzák, illetve visszatértek korábbi témáikhoz, most épp Andrej Kiska államfőt, illetve a NATO-t támadják. A szimpatizánsaik ugyanakkor a párthoz köthető Facebook-csoportokban erőteljesen hangsúlyozzák csalódottságukat és dühüket – ők egyértelműen kudarcként élik meg az eredményeket. 

Vonatblöff 

Maga Kotleba erre rá is játszik. A Slobodný vysielač nevű, homályos hátterű internetes rádió egyik adásában a választási eredményeket elemezve arról beszélt, az emberek nem voltak hálásak azért, amit önkéntesen tesznek értük, például a hírhedt őrjárataikért a vonatokon. „Az emberek teljesen természetesnek veszik, hogy jönnek a tagjaink és a szimpatizánsaink, és törődnek a biztonságukkal. Sok dolgot át fogunk értékelni, az egyik ilyen a vonatokon való járőrözésünk lesz” – mondta Kotleba, akinek kijelentése villámgyorsan elterjedt az interneten. 

A Nový čas, mely kiszúrta Kotleba „fenyegetőzését”, hozzáteszi: a zöldtrikósok nem járőröztek teljesen törvényesen, több szempontból sem. A lap Radovan Bránik szélsőségességszakértő értesüléseire hivatkozva azt írja, Kotleba idején a besztercebányai megyeházán hamisították a jelenléti íveket a portán, és több munkatárs is járőrözött a vonatokon munkaidőben. 

Egymásnak farkasai 

Kotleba vonatos „fenyegetőzése” azonban csak a felszín, a háttérben sokkal komolyabb mozgások zajlanak a pártban és az egész szélsőséges színtéren. Radovan Bránik szélsőségességszakértő szerint a választások után egyre-másra bukkannak elő az olyan információk, melyeket Kotlebáék igyekeztek eltitkolni – például hogy hónapok óta „személyi tisztogatások” zajlanak a párton belül, és Kotleba és Uhrík olyan embereket távolított el kulcspozíciókból, akikre potenciális konkurensekként tekintettek. „Ez Kotleba egyik gyenge pontja” – véli az elemző. A pártban jelenleg két „irányzat” harcol egymás ellen: az egyiket Kotleba, Uhrík és Ján Mora parlamenti képviselő vezeti. Ők a pragmatikus szárny képviselői, akik elsősorban a hatalmat és a pénzt hajszolják a jelenlegi rendszer kihasználásával. A másik szárny Bránik szerint az „idealisták” csoportja, ezek a szélsőségesek az ĽSNS-re „reformpártként” tekintettek. Közéjük tartozhatott Milan Mazurek apja, akit nemrég kizártak a pártból. Bránik úgy tudja, az elégedetlenek rendkívüli közgyűlésen szeretnék eltávolítani a jelenlegi vezetést, ám nem hiszi, hogy a kísérlet sikeres lesz. 

A pártot időközben egyre erősebb támadások érik a külső szélsőséges színtérről is: elsősorban az ĽSNS korábbi, 88-as számú jelöltje, Marián Magát aktív, de a Szlovák Megújhodási Mozgalom vezetője, Róbert Švec is rendkívül keményen bírálta Kotlebáékat – s egyértelműen jelét adta annak, hogy rárepül a szavazótáborukra. 

Ajánló