Adócsaló céghálózatot leplezett le a NAKA, Dunaszerdahelyen is razziáztak

Pozsony |

Élelmiszerek behozatalával és elosztásával foglalkozó, adócsalással gyanúsított szervezet vezetőit vette őrizetbe kedden a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egy nagyszabású razzia keretében, amely Pozsonyra, Dunaszerdahelyre, Nagymegyerre, Kassára, Zsolnára és Turdossinra is kiterjedt. Az akció fedőneve "RAJO" volt. Erről Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány számolt be mai sajtótájékoztatóján.

Tibor Gašpar
SITA-felvétel
A NAKA egy nyolc cégből álló hálózatot leplezett le, mely Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból importált szóját, repcelisztet és más mezőgazdasági termékeket. A láncolat elején lévő cégek ügyvivői strómanok, szociálisan rászoruló személyek voltak - mondta Gašpar, aki hozzátette: közülük néhányan együttműködnek a rendőrséggel, másokat még keresnek. Ezek a cégek vették át az árut, tőlök felvásárolták a szervezet irányítói, majd eladták a felhasználóknak.
 
Egyes esetekben a cégek egyáltalán nem fizették be az adót, más esetekben úgy manipulálták az adóbevallásokat, hogy csökkentsék az adóterheket, vagy jogosulatlanul folyamodtak adókedvezményért. Ezáltal mintegy 2,45 millió euróval rövidítették meg az államot.
 
A megbízott nyomozó csütörtökön eljárást indított a 32 éves Nobert B., a 30 éves Silvia G., a 41 éves Cyprián H. és 28 éves Boglárka F. ellen adókikerülés és adócsalás gyanújával. Elmarasztaló ítélet esetén 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A NAKA más személyek ellen is vizsgálatot indított. (TASR, SITA)

Ajánló