Többet kaphat a munkába ingázó

Pozsony |
Májustól több pénz járna az éjszakai, a hétvégi és az ünnepnapi munkavégzésért.
Fico megígérte a választóknak, hogy hamarosan megpróbál lehúzni egy éjszakai műszakot. Azt még nem tudni, melyik cégnél
TASR-felvétel
Robert Fico kormányfő bemutatta legújabb szociális csomagját. Nagyobb támogatás jár majd az ingázóknak és azoknak is, akik új munkahely miatt kénytelenek költözni.
 
Az éjszakai műszakban dolgozók bérpótléka jelenleg a minimális órabér 20 százalékának felel meg, jövő májustól 50 százalékra nő. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg jelenleg az éjszakai műszakban ledolgozott minden egyes óráért legalább 50 centes bérpótlékot kapnak az alkalmazottak, májustól már 1,38 eurót. 
 
A bérpótlék növelése ellen több vállalkozói szervezet is hevesen tiltakozott, arra hivatkozva, hogy a bérköltségek növekedése több ágazatot is veszélybe sodorhat. „Nem látok a javaslatban semmit, ami veszélyeztetné a vállalkozói környezetet” – reagált a kritikára Fico. A miniszterelnök azt is megígérte: a közeljövőben vállal egy éjszakai műszakot valamelyik cégnél, hogy személyesen tapasztalja meg, milyen érzés egész éjszaka talpon lenni. 
 
Kivéve a pékek 
A kormányfő szerint Szlovákiában nagyjából negyedmillió ember dolgozik rendszeresen éjszakai műszakban, ami uniós csúcsnak számít. „A cégeknek az elmúlt időszakban azonban megugrott a nyereségük, ezért nevetségesnek tartom a munkáltatók jajveszékelését” – vallja Fico. Elismerte azonban, hogy egyes ágazatok – így például a pékipari cégek – esetében kivételt tehetnek. Vladislav Baričák, az Ipari Pékek Szövetségének (UPPSR) az alelnöke ugyanis már korábban figyelmeztetett, hogy a bérpótlék növelése miatt a pékségek éves költségei 18 millió euróval nőnének, ami elviselhetetlen terhet jelentene az egyébként is nehézségekkel küzdő, nagyjából 8 ezer embert foglalkoztató ágazatnak. 
 
Hétvégén 100 százalék
A Smer egy új pótlék bevezetését is javasolja a hétvégi munkáért, amelyet az alkalmazott a fizetése mellé kapna, és amelynek az alsó határa a minimális órabér lenne, vagyis jövő májustól elérné a 2,759 eurót. Ezzel párhuzamosan az ünnepnapokon dolgozók az eddigi 50 helyett az időarányos átlagfizetésük 100 százalékát kapnák bérpótlékként. Az ezekkel kapcsolatos törvénymódosító javaslatokat a múlt hét végén terjesztették elő a parlamentben a Smer képviselői, Ján Podmanický, Martin Glváč és Ľubomír Petrák. 
 
A mobilitást támogatják 
Fico szerint szeretnék növelni a munkaerő mobilitását, ezért külön támogatás bevezetését tervezik azoknak, akik az állandó lakóhelyüktől távolabb találnak munkát, és ott szeretnének letelepedni. Az átköltözésre adott állami támogatás 4 ezer euró, házastársak esetében 6 ezer euró lenne. Ezt azok vehetik igénybe, akik az új munkahely miatt kénytelenek megváltoztatni állandó lakóhelyüket, amely a korábbi lakóhelyüktől legalább 70 kilométerre fekszik. A támogatás a költözéssel kapcsolatos költségeket (költöztető cégnek fizetett összeg, a hivatalos dokumentumok intézésével kapcsolatos költségek) fedezné, de ebből fizethetnék a bérleti díjat is. Fico is elismerte azonban, hogy ezt a támogatást jövőre legfeljebb 75-en, egy évvel később pedig 87-en vehetnék igénybe.
 
200 euró utazásra
Vonzóbbá szeretnék tenni a munkába ingázóknak járó pótlékot is, amely a jelenlegi 135-ről 200 euróra nőne, és amit a jelenlegi 6 hónap helyett 12 hónapig fizetnének, függetlenül attól, hogy milyen közlekedési eszközt használnak. Így azok is hozzájutnának a pótlékhoz, akik rendszeresen ingáznak a munkahelyükre, de nincs tömegközlekedés a lakóhelyük és munkahelyük között. A Smer képviselői kivennék a törvényből azt a kitételt, amely szerint ha az alkalmazott egy településen belül ingázik, nem jár a pótlék, hiszen vannak nagyobb települések, ahol az alkalmazottak szintén magas összeget fizetnek az ingázásért. 
 
A dömping ellen 
Fico bejelentette azt is, hogy felveszik a harcot az úgynevezett szociális dömpinggel. „Nem engedhetjük meg, hogy a külföldről, például Ukrajnából, Szerbiából érkező vendégmunkásoknak fizetett alacsonyabb bérek miatt hátrányos helyzetbe kerüljenek a hazai alkalmazottak” – mondta a kormányfő. Szerinte ugyanis emiatt a munkáltatók inkább külföldieket alkalmaznának a hazai munkavállalók helyett. Ezt Fico szerint csak úgy előzhetjük meg, ha a külföldi munkavállalókra is ugyanazok a feltételek vonatkoznak majd, mint a hazaiakra. (SITA, mi)
 

Ajánló