Bugár: megható, ahogy Matovič 2016-ban felfedezte a szlovákiai magyarokat

Pozsony |

Megható, ahogy Igor Matovič (OĽaNO) 2016-ban felfedezte a szlovákiai magyarokat, és rájött, hogy az ország egyenrangú állampolgárai – írta Bugár Béla a Denník N hasábjain.

TASR-felvétel

Bugár Matovič azon kijelentését kommentálta, mely szerint az OĽaNO vezetője kezet nyújtana az MKP-nak.

Bugár szerint kár, hogy Matovič csak most regisztrálta a magyarok lojalitását és demokrácia iránti elkötelezettségét, mikor a folyamatos vitái és gyűlöletkeltése miatt még a saját pártjában is háttérbe kellett húzódnia. Bugár emlékeztetett, hogy a tavaly Matovič még tanácsokat osztogatott a magyaroknak, hogyan szavazzanak, most pedig teátrális meghívót nyújt át.

A Híd vezetője szerint Matovič leginkább úgy segíthet az MKP-nak, ha legközelebb nem vétózza meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, vagy nem dobja vissza háromszor a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt.

Bugár egy dologban ért egyet Matovičcsal, mégpedig abban, hogy a magyar kisebbség képviseletének a parlamentben, ideálisan a kormányban a helye. „De nem azért, hogy Matovič új kormányt alakíthasson. Azért, hogy megvédjük a nemzetiségi iskolákat, kultúrát, nyelvhasználatot. Ma elmondhaton, hogy az elmúlt másfél év alatt ebben a munkában többet értünk el, mint az előző húsz évben“ - írta.

Ajánló