Vihart kavart Danko útja

Pozsony |

Míg Miroslav Lajčák külügyminiszter abban nem lát gondot, hogy Andrej Danko (SNS) házelnök meglátogatta az orosz parlamentet – csak abban, hogy Danko nem egyeztetett vele beszédéről – , František Šebej, a parlament külügyi bizottságának hidas elnöke szerint az egész látogatás hiba volt.

Danko beszédét állótaps fogadta a dumában
Danko beszédét állótaps fogadta a dumában
Fotó: Facebook
Šebej minderről az RTVS szombati rádiós vitaműsorában beszélt. Véleménye szerint a szlovák látogatás – melyen egyébként pártelnöke, Bugár Béla is részt vett – helytelen volt. „Nem tudok más uniós parlamenti delegációról, mely meglátogatta volna a dumát a Krím félsziget orosz annektálása után” – jelentette ki. Leszögezte: a duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin rajta van az Oroszországgal szembeni uniós szankciós listán. „Nem értem, hogy egy szlovák közjogi méltóság hogy mehet vendégségbe egy ilyen emberhez” – jelentette ki. Úgy gondolja, Danko beszédében is leverte a lécet, durva butaságokat mondott. „Miféle szláv kölcsönösségről beszélt? Arról, ami lehetővé teszi, hogy az oroszok ukránokat öljenek Ukrajnában, és vice versa?” – kérdezte.
 
Šebej szavai nem maradtak válasz nélkül: az SNS alelnöke, Anton Hrnko szerint a hidas politikus – aki véleménye szerint fekete-fehéren látja a külpolitikát – beszállt az „uszító oroszellenes kampányba”, Danko pedig konstruktívan és felelősségteljesen politizál azzal, hogy jó kapcsolatot akar ápolni minden nagyhatalommal, beleértve Oroszországot is. „Csak a történelem mutatja meg, mennyire fontos lépés volt ez” – fűzte hozzá Hrnko.
 
Andrej Danko vasárnap a TA3 vitaműsorában reagált. Nem szórt hamut a fejére, ellenkezőleg, kijelentette, hogy a dumában megtiszteltetés volt beszélni, és oroszországi látogatása nem megy szembe az EU egységével. Hozzátette: ő maga egy szlovák koalíciós párt elnöke, és ő is formálja a koalíció politikáját. „Nem fogok engedélyt kérni sem Šebejtől, sem Lajčáktól, ha beszédet akarok tartani” – mondta.
 
Kijelentette, Szlovákia nem lehet képmutató, és tudatosítania kell, hogy a világ nem ignorálja Oroszországot. Véleménye szerint a németek is jó kapcsolatokra törekednek Moszkvával, erről tanúskodik az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektje. Állítása szerint ráadásul más országok a szankciók ellenére saját szakállukra üzletelnek Oroszországgal. „Csak nem akarom, hogy a fekete-fehér világlátás miatt lekéssük a vonatot” – zárta. (SITA, fm)

Ajánló