KKA: harmadolták a pénzt

Pozsony |

Elosztották a Kisebbségi Kulturális Alapból a magyar kisebbségnek járó 4,07 millió eurót a 3 szakterület között. Mindhárom terület azonos összegű, 1,35 millió eurós támogatást oszthat el. 

TASR/AP-felvétel

Az egyes szakmai tanácsok tagjaiból álló koordinációs tanács feladata annak meghatározása, hogy a három szakterület – a közművelődési, az irodalmi és kiadói tevékenység, valamint a művészeti tevékenység – mekkora hányadát kapja meg a teljes, 8 millió eurós összegből a magyar kisebbségnek járó 4,07 millió euróból. A koordinációs tanács úgy döntött, az egyes szakterületek azonos arányban kapják a támogatást, vagyis mindegyik terület 33,3%-ot kap az összegből. „A döntés alapján mind a három szakterületre egyenként mintegy 1,35 millió euró jut” – tájékoztatta lapunkat Molnár Norbert, az alap igazgatója. A döntés elsősorban az irodalmi és kiadói tevékenységnek, vagyis a könyv- és lapkiadásnak kedvez. Ez a terület idén, még a kormányhivatal kezelésében levő Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási rendszerből alacsonyabb támogatást kapott. Az idei 2,238 millió eurós támogatást még csak két részre osztották, ebből 1,587 millió euró támogatást kapott az úgynevezett „élő kultúra” – vagyis a fesztiválok, művelődési táborok stb. –, míg az „írott” csak 680 ezer eurót kapott, ami 100 ezer eurós csökkenést jelentett. Jövőre az „írott kultúra”, vagyis a lap- és könyvkiadás csaknem duplájára számíthat, míg az élő kultúra, amely most két területre oszlik, kisebb arányú, de így is jelentős növekedésre számíthat. Az idei „élő kultúra” jövőre feloszlik közművelődési és művészeti területre, erre a kettőre összesen 2,7 millió euró jut, ami jóval több, mint a magyar kulturális szervezeteknek jutó idei teljes támogatási összeg. 

„Úgy döntöttük, hogy harmadolunk, mivel ebben a felállásban a szakmai bizottságok jövőre még elsősorban tanulni fognak, össze kell gyűjteni a tapasztalatokat, meg kell néznünk, milyen projektek érkeznek majd” – magyarázta a döntést lapunknak Lovász Attila, a koordinációs tanács elnöke, az irodalmi és kiadói tevékenység szakmai tanács tagja. A döntést jövőre a beérkező támogatási kérvények fényében újra lehet értékelni, ha valamelyik területre aránytalanul több vagy kevesebb támogatási kérvény érkezik, mint a rendelkezésre álló összeg, akkor módosítani lehet az elosztást.

Kiemelt támogatás a csúcsrendezvényeknek

Egyenlő arányban osztotta el a rendelkezésre álló összeget a KKA koordinációs tanácsa a közművelődési, az írott kultúra és a művészeti terület között, mindegyik azonos összeget, mintegy 1,35 millió eurót oszthat majd szét jövőre. A koordinációs tanács elnöke szerint a jövő év a tanulás éve lesz, ki kell próbálniuk, hogy melyik területre mennyi és milyen színvonalú pályázat érkezik. „A döntést jövőre bármikor megváltoztathatjuk, majd a tapasztalat dönti el, hogy melyik területen mekkora összegre lesz szükség” – magyarázta lapunknak Lovász Attila. 

Egyetért Lovásszal Zsélyi Katalin művelődésszervező, a közművelődési szakmai tanács tagja is. „Úgy láttuk, hogy most nem tudunk okos döntést hozni, mert a művészeti terület először szerepel kiemelten, nem tudjuk, mennyi pályázatra számíthat – magyarázta lapunknak Zsélyi. – Ez az elosztás körülbelül megfelel annak, ami korában volt, hiszen tavaly 30% volt az írott kultúrára, és 70% a többi pályázatra, amiben benne volt a művészet is, most ez kicsit módosult. A döntés nem azt jelenti, hogy nem tudtunk megegyezni, hanem azt, hogy nyitottan kezeljük a kérdést, annak függvényében, milyen lesz a pályázatok megoszlása.” A koordinációs tanács egyben arról is döntött, hogy lesznek kiemelt szakmai rendezvények. „A kiemelt rendezvények támogatásáról, mint például a Jókai Napok, a Tompa Mihály szavalóverseny vagy az Eszterlánc, vagyis az országos gyerektáncegyüttesek fesztiválja, a művészeti tanács dönt” – magyarázta Molnár Norbert, a KKA igazgatója. 

Lovász szerint ebben a kérdésben konszenzus alakult ki a tanácsban. „A magyar kisebbségnek vannak olyan rendezvényei, amelyek hagyományosak, amelyek bizonyos szempontból emblematikusak, egyfajta csúcsrendezvények, és egyben egyfajta minősítő rendezvények, ezért ezeknek a támogatása a művészeti tanács feladata lesz. Abban is konszenzus van a szakmai tanácsok tagjai között, hogy ezeknek a rendezvényeknek biztosítani kell a megfelelő anyagi hátteret, hogy ne kelljen évről évre izgulni, lesz-e elég pénz a megrendezésre” – magyarázta Lovász. 

Az alap már kidolgozta a támogatott tevékenységek struktúráját, ezt a dokumentumot jelenleg véleményezik a szakmai tanácsok. „A dokumentumot az alap igazgatótanácsa hagyja jóvá, ezt követően még a gazdasági versenyhivatalnak is rá kell bólintania” – magyarázta Molnár. Az első pályázatok kiírására december végén kerülhet sor, a magyar kisebbség esetében több hullámban, fokozatosan teszik közzé a felhívásokat.

Ajánló