Nő a külföldi hallgatók száma a szlovákiai egyetemeken

Pozsony |

Csökkent a belföldi, ugyanakkor nőtt a külföldi hallgatók száma a tavalyihoz képest a szlovákiai felsőoktatási intézményekben, ahol a demográfiai hátterű jelenség kezd trenddé változni - derült ki egy, a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága által láttamozott éves jelentésből.

Izlandi hallgatók Turócszentmártonban
Ján Krošlák illusztrációs felvétele

A jelentés adatai szerint míg a tavalyi tanévben több mint 147 és fél ezren tanultak a szlovákiai felsőoktatási intézmények valamelyikében, ez a szám idénre csaknem tizenegyezerrel, vagyis mintegy hét százalékkal csökkent.

"Az egyetemisták, főiskolások számának csökkenése nemcsak a tavalyi évet érinti, már irányzattá vált" - állapította meg az adatok kapcsán Ľubomír Petrák, a pozsonyi parlament oktatásügyi bizottságának elnöke, megjegyezve: a jelenség oda vezetett, hogy egyes felsőoktatási intézményekben már túlfoglalkoztatásról lehet beszélni.

A diáklétszám alakulását legnagyobb mértékben a belföldi hallgatók számának - demográfiai hátterű - visszaesése befolyásolta, ugyanakkor a szlovákiai felsőoktatási intézmények külföldi hallgatóinak száma éves szinten több mint 7 százalékkal, mintegy tízezerre nőtt.

Szlovákiában jelenleg mintegy három tucat felsőoktatási intézmény működik, ezek kétharmada állami. A diáklétszám csökkenése egyaránt érintette az állami és a magán felsőoktatási intézményeket, míg előbbieknél egy év alatt összesen mintegy kilencezerrel, a rendszerint kisebb magán intézményeknél kétezerrel csökkent a hallgatói létszám.

Tavaly a szlovákiai felsőoktatási intézmények végzőseinek száma is csökkent, 52 ezerre esett vissza, ami éves szinten mintegy 8 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban csökkent a szlovákiai felsőoktatási intézményekre jelentkezők száma is. A belföldi és külföldi pályázók száma együttvéve 77 ezret tett ki, miközben közülük 41 és fél ezer volt hazai. A felvételt nyert hallgatók száma 35 ezer volt, közülük csaknem 2900-an külföldiek voltak. (TASR, MTI)

Ajánló