TIS: az állami szervek tétlenek

Pozsony |

Csődöt mondtak az állami ellenőrző szervek – állítja a Transparency International Slovensko a külügynél kirobbant Evka-botrány kapcsán. A korrupciógyanús ügy felülvizsgálatát több szerv mind a mai napig nem zárta le.

Zuzana Hlávková és Gabriel Šípoš, a TIS munkatársai
SITA-felvétel

Zuzana Hlávková, a külügyminisztérium egykori alkalmazottja egy éve hívta fel a nyilvánosság figyelmét a külügyminisztérium praktikáira. Azt állította, hogy az uniós elnökséggel kapcsolatos rendezvényeket többszörösen túlárazták, előre kiválasztott cégekkel dolgoztak, ráadásul a vitatható praktikákról több vezetőnek, köztük Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszternek is tudomása volt.

A hivatalok csődje

Gabriel Šípoš, a Transparency International Slovensko (TIS) vezetője elmondta, hogy három – a közbeszerzési törvény, az infotörvény és a korrupció bejelentőire vonatkozó – jogszabály megszegésének gyanúja állt fenn. „Öt állami ellenőrző szervet kértünk fel az ügy felülvizsgálatára. Máig csak az ombudsman erősítette meg, hogy a külügy több alkalommal megsértette az infotörvényt. A Korrupcióellenes Hivatal szerint minden törvényesen zajlott le, a vizsgálódásuk során azonban kizárólag a tárca állításaira támaszkodtak. A hivatal csődöt mondott. Ráadásul a Gazdasági Versenyhivatal is hasonlóan járt el” – közölte Gabriel Šípoš. A TIS az információk visszatartása miatt az illetékes járási hivatalt is megszólította, Šípoš szerint ebben a banális kérdésben máig nem született döntés. Eddig még az Állami Számvevőszék (NKÚ) és a rendőrség sem foglalt állást. „Ha az állami szervek hatékonyabban vonnák felelősségre a korrupció elkövetőit, a bejelentők is nagyobb számban jelentkeznének” – állítja Gabrel Šípoš.

A nyilvánosság érdeklődő

Ugyanakkor a TIS szerint az ügy pozitívuma, hogy a nyilvánosság óriási figyelmet szentelt a botránynak. A témával kapcsolatos blogbejegyzéseket több mint 240 ezren olvasták, a hazai és a külföldi sajtóban 1100 alkalommal foglalkoztak a botránnyal. A szervezet felmérést is készíttetett, melyből kiderül, hogy a megkérdezettek 44%-a Hlávkovának, 18%-a pedig Lajčáknak hisz az Evka-botránnyal kapcsolatban.

Zuzana Hlávková emlékeztetett, hogy az uniós elnökség egyik rendezvényének költsége most 250 ezer euró körül mozog, ezt a tárca is elismeri. „A minisztérium alkalmazottaitól azonban úgy tudjuk, hogy a költségek meghaladták a 300 ezer eurót. Vagyis további rejtett számlák lehetnek a hivatalban” – közölte Hlávková. Állításait korábban a tárca két további alkalmazottja is megerősítette. Robert Fico kormányfő és Miroslav Lajčák külügyminiszter akkor a szlovák uniós elnökség elleni támadásnak minősítette a fiatalok fellépését.

A tárca elégedett

A külügyminisztérium nem akart reagálni a TIS állításaira. A sajtóosztály csupán annyit közölt, korábban már ismertették az Evka-botránnyal kapcsolatos álláspontjukat, és megelégednek a Korrupcióellenes Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatának eredményeivel. (TASR, SITA, ie)

Ajánló