Antiszociális és dilettáns Bastrnák "50 eurós" javaslata az ellenzék szerint

Pozsony |

Ellenzéki képviselők élesen bírálták a koalíciós képviselők egy részének javaslatát, miszerint be kellene vezetni a kiegészítő orvosi rendelést, melynek keretében a páciensek legfeljebb 50 euróért időpontot vásárolhatnának. Szerintük ez a javaslat "antiszociális, rendszerellenes és dilettáns".

Beblavý szerint is abszurd és antiszociális a javaslat
TASR-felvétel
Jana Cigániková (SaS) szerint az 50 eurós pótdíj fedezné az orvos bérét és a vizsgálat árát is, így felmerülne a kérdés, hogy miért fizetjük akkor az egészségügyi biztosítást. Felszólította Tomáš Drucker egészségügyi minisztert, hogy a kérdésről indítson össztársadalmi párbeszédet.
 
Antiszociális és abszurd a Bastrnák Tibor (Híd) által beterjesztett javaslat Miroslav Beblavý független képviselő szerint is. Rámutatott: 2015-ben a Fico-kormány eltörölte az időpontvásárlás lehetőségét, mert azt igazságtalannak és antiszociálisnak titulálta. Most a 10 eurós helyett 50 eurós pótdíjat javasolnak, ami Beblavý szerint külön egészségügyhöz fog vezetni az "aranyórások" számára.
 
A képviselő előállt egy saját javaslattal, mely szerint a szakorvosok csak akkor adhatnának fizetett időpontokat, ha már bevezettek egy működő berendelési rendszert a nem fizető betegek számára is. A fizetett időpontokért továbbá legfeljebb 10 eurót kérhetnének. Ezen kívül a rendelési idő legalább 80 százalékát a nem fizetett betegekre kellene szánniuk.
 
Bastrnák javaslatát bírálta az egészségügyi bizottság smeres tagja, Juraj Blanár is. "Mindig is elleneztem a pótdíjakat az egészségügyben. Elutasítom, hogy a páciensek azért fizessenek, amit az egészségügyi biztosítók is átfizetnek" - mondta.
 

Ajánló