Idén többen kaphatnak karácsonyi nyugdíjat

Pozsony |

Nem kell kérni a jogosultaknak a karácsonyi nyugdíjat, a Szociális Biztosító automatikusan kifizeti az érintetteknek.

Jozef Jakubčo illusztrációs felvétele

Idén a tavalyival azonos összegben határozta meg a parlament a karácsonyi nyugdíj-kiegészítést, az úgynevezett karácsonyi nyugdíjat. Mivel azonban a jogosultságot az átlagkeresethez igazítják, több nyugdíjas számíthat a támogatásra. Míg tavaly a felső határ 529,80 euró volt – az akkori átlagbér 60 százaléka –, idén már az is kap ilyen támogatást, akinek a nyugdíja elérte az 547,20 eurót.

A karácsonyi nyugdíj idén is két tételből áll: az alap maximális összege 87,26 euró, akiknek azonban a nyugdíja 398,96 eurónál kevesebb, azoknak jár még 12,74 eurós kiegészítés.

A legmagasabb, 100 eurós összegre azok számíthatnak, akiknek a nyugdíja alacsonyabb 200 eurónál. Akinek a nyugdíja eléri a felső határt, vagyis 547,20 euró, annak a kiegészítés 24,68 euró lesz. A köztes sávban arányosan változik a karácsonyi kiegészítés összege. Az egycentes különbség is számít, akinek a nyugdíja már 547,21 euró, annak egyáltalán nem jár karácsonyi nyugdíj.

A Szociális Biztosító a nyugdíjas valamennyi nyugdíjának összegét veszi figyelembe a karácsonyi nyugdíj megállapításakor, vagyis akinek az öregségi nyugdíj mellett özvegyi nyugdíj is jár, esetleg külföldről is kap nyugdíjat, akkor valamennyi járandóságának összegét veszik figyelembe.

A pontos összeget mindenki kiszámíthatja a Szociális Biztosító honlapján (www.socpoist.sk) levő számológép segítségével, elég megadni a nyugdíj vagy a nyugdíjak összegét. A karácsonyi nyugdíj jár mindazoknak, akik öregségi, korengedményes öregségi, rokkant- vagy özvegyi nyugdíjat kapnak, természetesen a megszabott határig.

A nyugdíj-kiegészítést senkinek sem kell külön kérvényeznie, az összeget a biztosító automatikusan számolja ki és küldi el minden olyan nyugdíjasnak, akiknek jár a kiegészítés.

Ajánló