Dankót sokkolja az SaS és az ĽSNS "együttműködése"

Pozsony |

A külügyi bizottság határozata ellentétes a házszabállyal - jelentette ki Andrej Danko, a parlament elnöke mai sajtótájékoztatóján. Ennek ellenére hajlandó megmagyarázni a bizottságnak az  Állami Dumában tett felszólalását. Hozzátette: a világot nem szabad "fekete-fehérben látni".

Andrej Danko
Jozef Jakubčo felvétele
Danko egyszersmind sokkolónak nevezte, hogy az SaS-es bizottsági tagok - Peter Osuský és Juraj Droba - együtt szavazták meg a határozatot az ĽSNS képviselőivel. Szerinte ez tudatos együttműködés volt, ellentétben azzal az esettel, amikor nemrég Danko - állítása szerint véleltlenül - együtt koszorúzott Natália Grausovával, az ĽSNS képviselőjével.
 
Az SaS gyors közleményben cáfolta, hogy előzetesen bármyilen egyezséget kötöttek volna Kotleba képviselőivel, hangsúlyozva: a határozatot, melyet Osuský és Droba is támogatott, a demokratikus ellenzék független képviselője, Simon Zsolt indítványozta.
 
Danko a sajtótájékoztatón további oroszországi látogatásokat is kilátásba helyezett a gazdasági együttműködés elmélyítése érdekében. Pozitív példaként említette Miloš Zeman cseh államfőt, aki Danko szerint jó kapcsolatot ápol az Egyesült Államok, Kína és Oroszország államfőjével is.
 
A Krím bekebelezéséről Danko azt mondta: Európa háború utáni berendezkedését meg kellene őrizni. Aztán hozzátette: "nem vagyok történész, ezért nem mondhatok igent vagy nemet."
 
 
Mint arról korábban beszámoltunk, Andrej Danko házelnököt beidézik a külügyi bizottság elé az orosz Állami Dumában mondott beszéde miatt, Miroslav Lajčák külügyminisztertől pedig jelentést kérnek Szlovákia Oroszország irányában folytatott külpolitikájáról.
 

Ajánló