A Penta megvenné a Markízát – közösen egy kínai óriáscéggel

Úgy tűnik, a Penta pénzügyi csoport a kínai CEFC csoporttal vásárolja meg a (CME) médiavállalatot, melyhez a legnagyobb kereskedelmi televízió, a Markíza tartozik. 

Tulajdonost vált a legnagyobb kereskedelmi tévé?
Képarchívum
Minderről a Reuters számolt be – a hírügynökségnek három egymástól független forrás is megerősítette az értesülést. A Central European Media Enterprises (CME) - melynek Csehországban, Szlovákiában és Romániában is vannak érdekeltségei - a vételár 500 millió euróra rúghat. Ez nagyjából megegyezik a cég jegyzett piaci értékével, ám az eladási ár némiképp meglepő, hiszen amikor először röppentek fel a hírek a vállalat eladásáról, azt beszélték, a tulajdonos amerikai médiagigász, a Time Warner 1–2 milliárd eurót szeretne érte. A Time Warner tulajdonrésze a CME-ben 46,5 százalékos, ám 75 százalékra van opciója, melyet 2018 májusáig érvényesíthet. Az értesüléseket nem kommentálta egyik érintett cég sem. 
 
A Reuters értesülései szerint a vételár nagy részét a CEFC adná – a cég a hetedik legnagyobb magánkézben lévő vállalat Kínában, 44 milliárd dolláros éves bevétellel és 741 millió eurós nyereséggel. A Sme napilap szerint a cég tulajdonosi háttere átláthatatlan, közép-európai érdekeltségeit Csehországból menedzseli. Hozzájuk tartozik a Postabank, valamint a Travel Service légitársaság. 
 
A konzorcium másik tagja, a Penta a hírek szerint már régóta érdeklődik a CME portfóliójába tartozó Markíza iránt. A Sme azonban rámutat: a törvény szerint nem lehetne a tévé tulajdonosa, mivel közvetlen, igaz, kisebbségi tulajdonrésze van a Sme napilapot és lapunkat is kiadó Petit Pressben, a jogszabályok pedig tiltják a nyomtatott és elektronikus sajtótermékek kereszttulajdonlását. A jogszabály azonban a gyakorlatban könnyen megkerülhető. A Pentának további sajtótermékei vannak az országban, de azokat közvetetten, más cégeken keresztül birtokolja. A Mediálne.sk figyelmeztet, ha a CEFC és a Penta valóban megvenné a CME csoportot, közvetetten minden nagyobb sajtótermék kapcsolatba kerülne egymással. A Penta és a CEFC birtokolná a Markízát, miközben a kínai cég a J&T pénzügyi csoporttal finanszírozza a Joj Media House médiaházat, melyhez a második legnagyobb kereskedelmi televízió, a Joj tartozik. A J&T pedig nagy valószínűséggel több rádióadónál is befolyással bír. 
 
A Penta befektetőként jelen van a News&Media Holdingban, mely a Plus 1 deň és a Plus 7 dní lapokat, több magazint, a Trend hetilapot és hamarosan lapunkat és a Vasárnap hetilapot is kiadja, emellett pedig nemrég jelentették be, hogy megvásárolja a Ringier Axel Springer kiadóvállalat több magazinját is.
 
Nemrég Anton Siekel milliárdos jelentette be, hogy megvásárolja a Nový čas napilapot, és iparági pletykák szerint a Penta állhat ezen üzlet mögött is, ám ezt az érintettek kategorikusan tagadják.  (SME, HN, fm)

Ajánló