Bastrnák az 50 eurós kezelési előjegyzésről

Pozsony |

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy 50 eurós díjat akart bevezetni az orvosi előjegyzésekre, a Híd szerint az egész hisztériakeltés, szó sincs 50 eurós díjakról.

Bastrnák Tibor
TASR-felvétel
A 2015-ben megszüntetett előjegyzési díjat állítaná inkább vissza Miroslav Beblavý független képviselő. Szerinte a 10 eurós előjegyzési díj sokkal elfogadhatóbb, mint a Bastrnák Tibor (Híd) által javasolt kiegészítő rendelési időre vonatkozó javaslat. „A 10 eurós előjegyzés tíz évig működött, amíg a Smer javaslatára a parlament 2015-ben meg nem szüntette, arra hivatkozva, hogy az ilyen díjak igazságtalanok, és a szegényeket sújtják” – magyarázta Beblavý. Szerinte a most javasolt 50 eurós díj ugyanolyan igazságtalan, és még a kívánt eredményt sem fogja elérni.
 
Bastrnák Tibor szerint azonban szó sincs „50 eurós díjról”, az ellenzék feleslegesen kelt hisztériát javaslata körül. „Nem tervezünk, nem akarunk és nem is támogatjuk kötelező díjak bevezetését az egészségügyi kezelésekért” – jelentette ki Bastrnák. Úgy véli, az ellenzék hazudik a javaslatával kapcsolatban. Szerinte csak arról van szó, hogy lehetőséget akarnak teremteni az orvosoknak ahhoz, hogy munkaidőn kívül, pénzért kezelhessenek betegeket úgy, hogy a maximális kezelési díjat 50 euróban szabják meg. (lpj, TASR)

Ajánló