Fico: álljanak a szalaghoz

Pozsony |

A várakozásoknak megfelelően a cégek ellenzik az éjszakai, a hétvégi és az ünnepi munkáért járó bérpótlék bevezetését, illetve emelését. A PAS felmérése szerint túlnyomó többségük elutasítja a kormány intézkedéseit. Fico szerint azonban van miből kifizetniük azokat. 

Gyártószalaghoz állítaná Fico a munkaadókat
SITA-felvétel

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) tegnap közzétett felmérése szerint a vállalkozók alig harmada ért egyet a kormány tervezett új szociális csomagjával, vagyis a bérpótlékok bevezetésével, emelésével. A legnagyobb elutasítottsága - 80 százalékos - az ünnepi pótlék emelésének van, a terv szerint az alkalmazott napi fizetésének 50 százaléka helyett 100 százalékára lenne jogosult ünnepi pótlékként. A hétvégére javasolt pótlékot 70 százalékuk utasítja el, ez csak a minimális órabér 100 százalékát adná pluszban minden hétvégén ledolgozott óráért. 

Éjjeli pótlék 

A legkisebb elutasítottsága az éjszakai pótlék emelésének van, mivel ilyet a cégek többsége ma is fizet. A felmérés szerint éjszakai műszakban a cégek nagyjából fele foglalkoztat alkalmazottakat. Közülük minden második a jelenleg érvényes szabályoknak megfelelő összeget, a minimális órabér 20 százalékát fizeti az alkalmazottainak. A cégek 40 százaléka azonban már most többet fizet ennél, több cégnél pedig ez az összeg meghaladja a kormány által javasolt 50 százalékot. Hasonló a helyzet az ünnepnapokon és hétvégéken végzett munkával is. Ez utóbbit a cégek harmada veszi igénybe. 

Hiányzó egyeztetés 

A kormány a munkáltatók véleményét ezúttal ki sem kérte az ügyben. „A legújabb szociális csomagot a kormány képviselői javaslatokon keresztül erőlteti át, így iktatva ki a tárcaközi egyeztetést, amelynek köszönhetően a munkáltatók és a munkavállalók képviselői is elmondhatnák a véleményüket“ - mondta Kremský. Szerinte a most bejelentett szociális csomag legnagyobb haszonélvezője az állam lesz. Az alkalmazottaknak ugyanis nőnek majd a béreik, így az adók és járulékok is megugranak, így az állam több mint százmilliós pluszbevételre számíthat. „A legnagyobb probléma, hogy ezzel csökken Szlovákia versenyképessége a szomszédos országokhoz képest“ - tette hozzá Kremský, aki szerint a vállalkozók több mint 90 százaléka úgy gondolja, hogy a kormány inkább az adók és járulékok csökkentésével segíthetett volna az alkalmazottakon. 

Kaja- és cigiszünet 

Robert Fico kormányfő már a múlt héten bírálta a vállalkozókat azért, mert nem fogadták pozitívan a legújabb szociális csomagot, tegnap pedig újra keményen kikelt a Szlovák Vállalkozói Szövetség képviselői ellen. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a vállalkozók az emelkedő költségekre panaszkodnak, miközben a nyereségük nő. „Vállalkozó urak, nagyon szépen kérem önöket, álljanak oda a szalaghoz, és legyenek olyan nagylegények, és dolgozzanak reggelig. Nagyon pontosan, stopperrel mérik majd önöknek a 20 perces kaja- és cigiszünetet“ - üzente Fico a vállalkozóknak. Szerinte a vállalkozók panaszkodnak a minimálbér emelése miatt is, azt állítják, hogy nőni fog a munkanélküliség, de ennek rendre az ellenkezője igaz. (mi, lpj, TASR)

Ajánló