Kaliňák leváltása: elszabadultak az indulatok

Pozsony |
A Robert Kaliňák belügyminiszter leváltására összehívott rendkívüli ülésen elszabadultak az indulatok. Ehhez hozzájárult Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is, aki egy ideje nem vesz részt a parlament ülésein, ám most jelen volt. 
 
Szemtől szemben: Robert Fico (fent) és Igor Matovič
TASR-felvétel
Robert Fico kormányfőt maffiózónak nevezte, majd Bugár Bélával keveredett szópárbajba, aki azzal vádolta, hogy Matovič a saját anyját használta fel adócsalásra. Matovič azzal vágott vissza, hogy Bugár meglopta a saját rokonait.
 
Robert Fico második felszólalásában kijelentette: hiányzik neki a parlementből Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš, mert velük legalább "normálisan lehetett vitatkozni." 
 
Fico élesen kikelt az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina ellen. Sulíkék pártja szerinte antidemokratikus és hajlamos visszaélni a hatalommal. Fico példaként a főügyészválasztást, illetve  Ľubomír Galko volt védelmi miniszter lehallgatási botrányát említette, illetve azt, hogy Richard Sulík házelnök korlátozta az akkor még ellenzékben lévő Smer-képviselők felszólalási idejét. Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét "hivatalosan elismert" adócsalónak nevezte, és ő is azt hangoztatta, hogy a saját anyját használta fel a csaláshoz. Az ellenzéki képviselő odaállt Fico elé, amikor a miniszterelnök róla beszélt. "Nincs szebb adócsalónk, mint ez a farmeres úr. Ide állt elém, mert azt hiszi, hogy elájulok tőle. Én nem félek magától, Matovič úr, reggeltől estig mondhatom a szemébe" - mondta Fico, majd rátért Boris Kollárra, a Sme rodina elnökére, akit drogkereskedelemmel vádolt meg és felemlegette a maffiához fűződő állítólagos kapcsolatait is. "Normális férfinak nem lehet viszonya 13 éves lányokkal" -  tette hozzá.
 
Ficóék "meghackelték" az ülést
 
A rendkívüli ülés egyébként már több mint hat órája tart, de a nyolc képviselő közül, akik írásban felszólalásra jelentkeztek, még egyik sem került sorra. Robert Fico és Robert Kaliňák belügyminiszter felváltva szónokolnak,   Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke szerint "meghackelték" az ülést. Rajtuk kívül még csak az indítvány beterjesztője, Jozef Rajtár (SaS) mondhatott hosszabb beszédet. Az ellenzéki képviselők még nem jutottak a pulpitushoz, csak két percben kommentálhatják a felszólalók beszédeit. Ezek általában arról szólnak, hogy a Smer maffiaországot épített ki, még Fico és Kaliňák azt veti az ellenzék szemére, hogy nem tud demokratikus alternatívát kínálni a jelenlegi kormánnyal szemben.
 
 
A kormánytagok és az indítványok beterjesztőinek felszólalásai  elsőbbséget élveznek a parlamentben, a felszólalni kívánó képviselők ezért nem jutottak még szóhoz. Előbbiek ráadásul korlátlan ideig szónokolhatnak, a többieknek meghatározott idő alatt kell elmondaniuk a beszédüket. Miután az írásban jelentkező képviselők felszólaltak, még többen jelentkezhetnek szóban. A rendkívüli ülés még több óráig eltarthat.
 
Könyv hosszúságú bűnlajstrom
 
Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter menesztését múlt héten kezdeményezte ismét a demokratikus ellenzéki blokk. A beadványhoz szükséges képviselői aláírásokat az OĽaNO–Nova, az SaS és a Sme rodina képviselői szedték össze. Robert Kaliňák menesztésének indoklását 6 oldalon fogalmazták meg. „A Bašternák-botrány, a BA Haus céggel való üzletelés és újabban az a 20 millió eurós büntetés, melyet Kaliňák korrekciónak nevez az uniós pályázatokkal kapcsolatban” – sorolta a belügyminiszter menesztésének legsúlyosabb okait Jozef Rajtár (SaS). A képviselő szerint Kaliňák leváltásának okai már egy könyvet is megtöltenének. „Ha viszont kitölti a miniszteri mandátumát, már egy lexikont is tele lehet írni, ezt szeretnénk megakadályozni”– mondta Rajtár, aki arra is emlékeztetett, hogy Kaliňák saját pecsenyéjét sütögeti a belügyminisztériumban, ráadásul saját vagyonával sincs tisztában. A parlament összeférhetetlenségi bizottsága elutasította, hogy górcső alá vegye a belügyminiszter vagyonát. Kaliňák parlamentben leadott vagyonbevallása nem fedi a valóságot. Például kevesebb ingatlant tüntet fel benne, mint amennyit a kataszteri hivatal nyilvántartása alapján birtokol.
 
Grendel Gábor (Nova) szerint az újabb bizalmatlansági indítványnak köszönhetően a smeres képviselők is szabadon hangot adhatnak Kaliňákkal kapcsolatos álláspontjuknak, hiszen a megyei választási fiaskó után többen úgy vélekedtek, hogy a belügyminiszter is hozzájárulhatott a csúfos vereséghez.
 
Az ellenzék sorra vette a Robert Fico kormányfő által legjobb belügyminiszternek titulált Robert Kaliňák legjelentősebb botrányait. Elővették a másfél évtizeddel ezelőtti ügyeit is, például azt a 2000-ben nagy port kavart esetet, amikor Kaliňák egyik cége 25 millió koronáért jutott hozzá egy manipulált közbeszerzési eljáráson keresztül a valójában 60 millió koronát érő telekhez. Hasonlóan súlyos volt a Plachtince-botrány, melyben a belügy egy regionális közbeszerző ügynökségen keresztül 130 millió euróért pályáztatott meg jogi szolgáltatásokat. Az ügynökség a pár száz lelkes település önkormányzati hivatalába volt bejegyezve. Bár a Chovanec-botrány – mely 75 millió eurónyi indokolatlan adó viaszigénylésről szól – egyik kulcsfigurája börtönben van, a rendőrség nem foglalkozik vallomásának azzal a részével, mely alapján a visszaigénylések hátterében Kaliňák és Ján Počiatek volt kétszeres smeres miniszter állt.
 
 
Kaliňák szóvivője útján ismét kategorikusan elutasította az ellenzék állításait. Kitart amellett is, hogy az uniós pályázatok miatt a belügy nem kapott büntetést, azt a 20 millió eurót, melyet a tárcának vissza kell fizetnie, továbbra is korrekciónak tartja. (TASR, SITA, denník N)
 

Ajánló