MKP: tagok is, meg nem is

Még nem kapott értesítést az MKP megszüntetett komáromi helyi szervezetének elnöke a megszüntetésről, a párt viszont már elkezdte a helyi szervezet újjászervezését. A komáromi MKP-tagok – az alapszabály-módosítás ellenére – a párt tagjai maradnak.

Menyhárt József pártelnök múlt héten még úgy tudta, kizárták a tagokat
Somogyi Tibor felvétele

Becse Norbert járási elnököt és Kocur Lászlót, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pártigazgatóját, a volt komáromi szervezet tagját bízta meg a párt a megszüntetett komáromi helyi szervezet újjáalakításával. A megszüntetésről az MKP Országos Tanácsa döntött november 25-én, azzal az indokkal, hogy megsértették a párt alapszabályát. „A megyei választások során helyi illetőségű képviselőt nem sikerült a megyei parlamentbe juttatniuk, az egyetlen, reális esélyekkel induló komáromi képviselőjelöltet a kampány során ellehetetlenítették” – indokolta lapunknak a feloszlatást az MKP. Az MKP OT ezen az ülésén módosította a párt alapszabályát is.

Kollektív kizárás?

Fekete Ferenc, a megszüntetett szervezet elnöke egyelőre nem kapott semmilyen tájékoztatást a párt országos tanácsának megszüntető határozatáról. Ő még úgy tudta, hogy a volt helyi szervezet tagjai a párttagságukat is elveszítették, lapunknak ilyen értelemben nyilatkozott Menyhárt József pártelnök is. „Az egyik hírportálon szereplő nyilatkozatból tudtam meg, hogy alapszervezetünket feloszlatták, valamint azt is, hogy a tagokat a pártból is kizárták, köztük Kocur László pártigazgatót is – mondta lapunknak Fekete. – Az egészet nem értem, mert eddig az alapszabály olyat, hogy kollektív kizárás nem ismert.” Arról is csak hallomásból értesült, hogy az MKP OT módosította az alapszabályát. Továbbra is kifogásolja, hogy a komáromi szervezet megszüntetéséről úgy döntöttek, hogy meg sem hallgatták őket. „Legalább erre az egy programpontra meghívhatták volna a komáromiak képviselőjét, hogy elmondja álláspontunkat” – véli Fekete. Ő akkor sem akar újra tagja lenni az MKP-nak, ha erre lehetőség lenne. „Ha Pozsonyból akarják megmondani, hogy ki legyen a polgármesterjelölt, akkor ennek a pártnak nem akarok tagja lenni” – mondta a volt helyi szervezet elnöke.

A párt komáromi járási elnöksége várhatóan ma este tárgyal a komáromi szervezet helyzetéről. „A járási elnökség ülésére kaptam meghívót, de nem tudom, hogy elmenjek-e, mert ha nem vagyok párttag, akkor ott nincs mit keresnem” – mondta Fekete.

Mégis tagok

Kocur László szerint azonban a komáromi tagok továbbra is tagjai a pártnak, habár az alapszabály legfrissebb módosítása kimondja, hogy a megszüntetett szervezet tagjai elveszítik párttagságukat is. „Erre az esetre még a régi alapszabály érvényes, mivel az új még nem lépett hatályba, tehát a tagságuk nem szűnt meg, csak nincs alapszervezetük” – mondta lapunknak a pártigazgató. A tagságuk akkor sem fog megszűnni, ha a belügyminisztérium bejegyzi a módosításokat. Azt állítja, hogy a helyi szervezet elnökét levélben tájékoztatták a szervezete megszűnéséről. A volt komáromi szervezet tagjai párttagok maradtak ugyan, de egyénileg a legtöbb jogukat nem gyakorolhatják.

Kocur azt nem pontosította, hogy kikkel akarják újjáalakítani a komáromi szervezetet. „Azokra számítunk, akiknek fontos Komárom” – jelentette ki Kocur. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor alakulhat újjá az alapszervezet, de elismerte, hogy a jövő évi önkormányzati választások miatt nincs sok idejük erre.

Ajánló