Már nem félünk felmondani, ha jobb bért akarunk

Pozsony |

Szlovákiában 180 fokos fordulatnak lehetünk tanúi a munkapiacon. Míg korábban az alkalmazottak többsége foggal-körömmel ragaszkodott az állásához, és rettegett az elbocsátástól, napjainkban csaknem minden második dolgozó a felmondást fontolgatja.

A munkaadók kénytelenek bért emelni, ha meg akarják tartani alkalmazottaikat
Tomáš Benedikovič felvétele

Az elmúlt hónapokban teljesen átalakult a szlovák munkapiac. A gazdaság felpörgésének, a szaporodó beruházásoknak köszönhetően látványosan csökkent az állástalanok száma, a cégek így ma már minden egyes alkalmazottért kénytelenek megküzdeni, aminek a legjobb módja a bérek növelése. „A szlovákiai alkalmazottak megtartásának leghatékonyabb módja a fizetések növelése, akik ezt elmulasztották, búcsút inthetnek az alkalmazottaiknak” – nyilatkozta Miroslav Garaj, a Grafton Slovakia munkaközvetítő ügynökség régiós menedzsere az általuk elvégzett legfrissebb elemzésre hivatkozva. Eszerint csak a társaságok egy része reagált rugalmasan a változásokra. A megkérdezett alkalmazottak alig fele jelezte, hogy idén nőtt a fizetése, 41 százalékuk nem tapasztalt változást, az alkalmazottak 5 százalékának pedig csökkent a bére. Így nem csoda, hogy egyre többen keresnek jobban fizető állást. „Az általunk megkérdezett alkalmazottak 18 százaléka egy hónapon, 38 százaléka fél, 31 százaléka pedig egy éven belül szeretné lecserélni az eddigi munkáltatóját” – nyilatkozta Garaj. A változást fontolgatók több mint 80 százaléka a 21 és 40 év közötti korosztályhoz tartozik, háromnegyedüknek pedig főiskolai végzettsége van.

A fizetések növekedésével párhuzamosan egyre többen keresnek olyan munkahelyet, amely nem csupán anyagilag jelent előrelépést számukra, hanem a munkakörnyezet is jobb, mint az előző munkahelyükön. „Az alkalmazottaknak egyre fontosabb, hogy jól érezzék magukat a munkahelyen, így egyre többen intenek búcsút az olyan állásoknak, ahol megromlottak az alkalmazottak közötti kapcsolatok” – tette hozzá Garaj.

A Grafton Slovakia által közzétett felmérés szerint az új állás után érdeklődők többsége elsősorban a munkapiaci portálokon keresztül tájékozódik, a munkaközvetítő ügynökségek honlapjait nagyjából a felük keresi fel, egyre többen keresnek új munkát azonban a közösségi oldalakon keresztül is.

Ajánló