200 ezer töltény és 120 kézigránát tűnt el a szlovák hadseregnél

Pozsony |

A pincétől a padlásig felforgatták az összes szlovákiai hadianyag-raktárat és végül elismerték: valóban  rengeteg muníció hiányzik.

Peter Gajdoš védelmi miniszter
TASR-felvétel
Abban nem teljesen biztosak, hogy az eltűnt hadianyag valójában csak papíron létezett, vagy ellopták, ám azt valószínűtlennek tartják, hogy alvilági kezekbe jutott volna.
 
Csak muníció hiányzik
Peter Gajdoš (SNS-jelölt) védelmi miniszter és Milan Maxim vezérkari főnök szerint 7900 katona nagyjából 20 ezer tonnányi felszerelést, mintegy százmillió darab muníciót ellenőrzött a hat szlovákiai fegyverraktárban az eddigi első, teljes mélységi leltár során. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy évente csak a készletek húsz százalékát ellenőrizték. Kiderült, hogy bár egy kézifegyver sem tűnt el, két raktárból egyebek mellett hiányzik 120 kézigránát, 11 RPG-75-ös tankelhárító, hat páncéltörő lövedék, és több mint 200 ezer darab 5,6 Long töltény. Gajdoš szerint a vizsgálat nem igazolta, hogy ezek az utóbbi hónapokban tűntek el, sőt, még az is elképzelhető, hogy a csehszlovák hadsereg szétválása során kelt lábuk. Sőt, a muníció eltűnését vizsgáló Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, Peter Hraško szerint elképzelhető, hogy a hiányzó hadianyagot nem lopták el, csupán nem vezették rendesen a nyilvántartást, vagy csak papíron létezett a muníció, de sosem szállították le. Mindenesetre a rendőrségnek nincsenek információi arról, hogy a muníció a feketepiacon bukkant volna fel.
 
Ki hibázott?
A hatalmas káoszt a raktárakban az is jellemzi, hogy a leltár során találtak olyan dolgokat is, melyek sosem voltak rendszeresítve a szlovák hadseregnél, például több láda Colt-töltényt is. A mélységi leltár rámutatott arra is, mennyire rosszul kezelték az ellenőrzéseket a raktárak felelősei. Az egyik raktárban például csak papíron végezték el a rendszeres leltározásokat, máshol pedig ugyan tudtak a hiányzó dolgokról, de nem szóltak róla senkinek. Gajdoš szerint összesen 15 profi katonát és 13 civil alkalmazottat büntettek meg, egyesek pénzbüntetést kaptak, másokat kirúgtak.
 
Rossz civilek
A miniszter igyekezett csökkenteni a hadsereg felelősségét: szerinte meg kell változtatni a raktárak őrzésének rendszerét, mert ezt 2005 óta civil biztonsági szolgálatok látják el. A raktárak védelmét és biztonsági rendszerét már megerősítették, és a vezérkar már dolgozik azon, hogy ezentúl katonák lássák el a védelmi feladatokat. Biztonsági elemzők azonban felhívták a figyelmet, a fő felelősséget eddig is katonák viselték, hiszen a raktárakba ők voltak bejáratosak, a civilek a területet őrizték és járták be. 
 

Ajánló