Kövér szerint az EU reagálhatna Slota kirohanásaira

Budapest |

Kövér László szerint az Európai Uniónak nem lenne helyes szó nélkül hagynia Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének a kettős állampolgársággal kapcsolatos kirohanásait.

A Fidesz választmányi elnöke a Demokratának adott, szerdán megjelent interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a demokrácia újjászületését jelenti az SZDSZ kiesése a parlamentből.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvénnyel kapcsolatban - amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés - Kövér László hangsúlyozta: úgy gondolták, a kettős állampolgárság lehetővé tétele mellett ez a jogszabály is gyógyírt jelenthet a 2004. december 5-én keletkezett sebekre. Mint mondta, abban bízik, hogy az állampolgársági törvény és a nemzeti összetartozásról szóló jogszabály után a következő években több hasonló lépést tesz még az új parlament és a most felállt, új kormány.
"A huszadik században a magyarság megszenvedte az első világháborút, Trianont, a második világháborút, ültek a nyakunkon nyilasok és kommunisták, mi mégis túléltük ezeket a csapásokat, sőt gyarapodni tudott az ország és a nemzet. Büszkének kell lennünk erre az erőre, büszkének kell lennünk nemzeti összetartozásunkra" - fogalmazott.
A belpolitikai helyzettel összefüggésben a politikus emlékeztetett: "mindig mondtam, hogy ha az SZDSZ a választók akaratából kiesik a parlamentből, az a demokrácia újjászületését jelenti. Ezt már akkor is így gondoltam, amikor nem tudhattam, hogy mi pedig eközben kétharmadot jelentő felhatalmazást kapunk".
Az MSZP-ről szólva azt mondta, a párton egyelőre a zavarodottság jeleit látja, "próbálnak erre is, arra is gesztusokat tenni, s nem is egységesek". Felidézte, az MSZP három politikusa, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, még a kettős állampolgárságot sem szavazta meg. Az időnként tapasztalható gesztusok persze nem helyettesítik a bocsánatkérést, amellyel "a szocialisták még mindig adósak a nemzetnek": hiszen nem kértek bocsánatot 2004. december 5-éért, 2006. október 23-áért, s nem kértek bocsánatot azért sem, amit az őszödi beszéd szimbolizál, "vagyis a csalásokért, a hazugságokért" - sorolta, hozzátéve: szerinte ez is mutatja, hogy az MSZP ugyanaz maradt, mint ami eddig volt.
Arra a kérdésre, hogy Isten nevének megjelenése a nemzeti összetartozásról szóló törvényben csak egyszeri alkalom, vagy egy új időszak kezdetét jelenti, Kövér László úgy válaszolt: mindenképpen illett az emelkedettséghez, ugyanakkor szerinte az elmúlt húsz évben is születtek olyan törvények, amelyeknek a preambulumába ezt ugyanígy be lehetett volna emelni. "Itt az ideje megérteni, hogy Isten említésével még nem zárjuk ki, különböztetjük meg hátrányosan azokat, akik nem hisznek benne, s a világ dolgaira valamilyen más magyarázatot keresnek" - mutatott rá.
A kettős állampolgárságra adott szlovák reakciókról szólva azt mondta, képtelenségnek tartja, hogy a szlovák vezetés lényegében az ország lakosságának egytizedét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította. "Aki ilyet tesz, az az égvilágon semmit nem ért az Európai Unióból. Úgy vélem, az EU-nak nem lenne helyes szó nélkül hagyni Jan Slota kirohanásait, amellett pedig pláne nem lenne szabad elmenni, hogy a kettős állampolgárságot igénylőket meg akarják fosztani szlovák állampolgárságuktól" - fejtette ki.
"A múltkor egy képviselőtársamnak azt mondtam: azok után, hogy ezt a két törvényt (a kettős állampolgárságról és a nemzeti összetartozásról) elfogadta az Országgyűlés, kis túlzással mondva úgy érzem, mintha minden fontos feladatot elvégeztem volna a politikában. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem maradt munkánk, hiszen Magyarországot újra növekedési pályára kell állítani az előző kormány által okozott csődhelyzet után" - zárta szavait a Demokratában Kövér László.

Ajánló