Legkevesebb 45 halott Kenyában az újabb törzsi összecsapásokban

Nairobi |

 A legfrissebb hírek szerint legalább 45 halálos áldozatot követelt Kenyában a hét végén lezajlott újabb törzsi összecsapás - közölték vasárnap helyi rendőrségi források. A fegyveres összecsapás abban a térségben volt, ahol augusztusban és szeptemberben három hét alatt több mint százan vesztették életüket hasonló harcokban. A Tana folyó deltájában fekvő Kipao falut a rendőrségi közlés szerint "ismeretlenek" támadták meg még péntek reggel.

Az első hírek szerint a támadásban a falu több lakosa és kilenc támadó halt meg. A támadók dárdákkal és kalasnyikovokkal voltak felfegyverezve és egy időleges visszavonulás után újabb akciót indítottak a falu ellen.
    Vasárnapi értesülések szerint a halálos áldozatok között 15 gyermek és 5 nő is van. A támadók számos házat felgyújtottak.
    A Tana-deltában két törzs vív egymással évtizedes harcot a föld és a víz birtoklásáért. Most a földművelő pokomo törzs tagjai támadtak rá a pásztorkodó orma törzs falujára. ENSZ-megfigyelők szerint az utóbbi idők térségbeli öldökléseiben közrejátszhatnak a politikai határok újrarajzolására irányuló törekvések és a jövő évi választások is.
    A hivatalos hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak a történtekkel kapcsolatban. Az amerikai kormány ugyanakkor a törzsi erőszak beszüntetésére szólított fel, és az illetékes hatóságokat arra intette, hogy tegyenek meg mindent ennek érdekén.

Ajánló