Uhuru Kenyatta nyerte meg kenyai elnökválasztást

Nairobi |

Uhuru Kenyatta hivatalban levő államfő nyerte meg a keddi elnökválasztást - jelentette be péntek este a központi választási bizottság.

SITA/AP-felvétel

Kenyatta kapta a szavazatok 54,27 százalékát, kihívója, az ellenzéki Raila Odinga 44,73 százalékos eredményt ért el. A részvételi arány csaknem 80 százalékos volt. Tizenkilencmillióan voltak jogosultak szavazni.

Az ellenzék csalásra gyanakszik. A 2007-es választások után hasonló helyzetben országos lázongás tört ki, amelynek közel 1200 halálos áldozata volt, és amely több százezer embert elűzött lakhelyéről. Sok kenyai attól tart, hogy ez megismétlődik.

Kenyatta az eredmény bejelentése után békességet és nemzeti egységet kért a testvéreinek nevezett állampolgároktól. Támogatói vadul ünnepelték győzelmét az utcákon, Odinga hívei azonban tiltakozó tüntetéseket tartottak az ellenzék hátországának számító fővárosi kerületekben és vidéki városokban. Voltak olyan helyszínek, ahol a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők - főleg fiatalok - féken tartására, valamint többször a levegőbe lőtt. A legjelentősebb ellenzéki városban, Kisumuban fiatal protestálók autógumikat is felgyújtottak, Nairobi egyik nyomornegyedében, Kiberában pedig megtámadtak és kifosztottak olyan üzlethelyiségeket, amelyeknek a tulajdonosát a kikuju etnikumhoz tartozónak gondolták. Kenyatta elnök is kikuju.

James Orengo, az ellenzéki koalíció egyik képviselője pénteken napközben azt mondta: az ellenzék hajlandó elfogadni a elnökválasztás eredményét azzal a feltétellel, ha a központi választási bizottság biztosítja számára a szervereihez való hozzáférést. A központi választási bizottság egyik tisztségviselője erre reagálva azt mondta: az ellenzék nem nyújtott be hivatalos kérelmet erre vonatkozóan, szóbeli kérést pedig nem vesznek figyelembe.

Az ellenzék bírálja a külföldi megfigyelők - köztük Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök és John Kerry volt amerikai külügyminiszter - munkáját is, mondván, az ellenzék nem hagyta jóvá a megfigyelői misszió összetételét, és szerintük a megfigyelők "főleg a kormány érdekét nézték".

Ajánló