Trump: Észak-Koreát teljes megsemmisülés fenyegeti

New York |

Donald Trump amerikai elnök kedden figyelmeztette Phenjant, teljes megsemmisülés fenyegeti,  ha az Egyesült Államoknak meg kell magát védenie.

TASR/AP felvétel

Trump szerint "az Egyesült Államoknak nem lesz más választása, mint teljesen lerombolni Észak-Koreát".

Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában első ízben felszólaló amerikai elnök kijelentette: Washington a harci cselekmények kiszélesedésének megakadályozására, valamint a politikai rendezésre törekszik Szíriában.

Trump ismételten "szégyennek" nevezte az Iránnal a hat nagyhatalom által 2015-ben megkötött szerződést, amelynek értelmében a gazdaságát sújtó szankciók fokozatos feloldásáért cserébe Teherán polgári célokra korlátozza atomprogramját. 

Guterres: a világ nem rohanhat vakon háborúba Észak-Koreával

A nukleáris konfliktus veszélye nem elvont veszély, "nem szabad vakon háborúba rohannunk" Észak-Koreával - figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Közgyűlése 72. ülésszakának kedden kezdődött általános vitáján.

A januárban hivatalba lépett ENSZ-főtitkár, aki első ízben mondott beszédet az ENSZ Közgyűlésében, az észak-koreai válság politikai megoldását szorgalmazta.

Egyúttal felszólította a világ kormányait, valósítsák meg a párizsi klímaegyezényt. Eleget tudunk az éghajlatváltozásról, a tudomány megcáfolhatatlan, véget kell vetni az üvegházhatású gázok öngyilkos kibocsátásának - mondta a főtitkár.

A menekültválsággal kapcsolatban Guterres - az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa - hangsúlyozta: az országoknak jogukban áll megvédeniük a határaikat, de védeni kell a menekültek és bevándorlók jogait is, a menekültkérdés pedig nemzetközi felelősségvállalással oldható meg.

Ajánló