Ausztriában bírságolni fogják a burkaviselőket

Bécs |
Október 1-jétől 150 eurós bírságot kockáztat Ausztriában az, aki az egész arcot eltakaró burkában vagy akár az arc egy részét elfedő védőmaszkban megy ki az utcára.
Tilos teljesen eltakarni az arcot
TASR/AP-felvétel
A törvényt óvatosan, de következetesen fogjuk átültetni a gyakorlatba – mondta Bécsben Michaela Kardeis, a közbiztonságért felelős osztrák hivatal főigazgatója. Hozzátette: az ázsiai turisták körében népszerű védőmaszkokat csak abban az esetben lehet ezentúl az utcán viselni, ha orvosi oka van, szmog vagy fertőzésveszély indokolja.
 
Egy rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a muszlim vallású nőket nem fogják arra kényszeríteni, hogy az utcán azonnal fedjék fel az arcukat. Ilyen esetekben az illetőt bevihetik az őrszobára személyazonosságának megállapítására. 
 
Burkatilalmat már Franciaországban, Belgiumban és a svájci Ticino (németül Tessin) kantonban is bevezettek.
 
Az osztrák kormánykoalíció az integráció elősegítése érdekében döntött az arcot teljesen elfedő viseletek betiltása mellett. A sokak által vitatott intézkedést Christian Kern kancellár nemrég határozottan a védelmébe vette. Az arc teljes eltakarása – a nikáb vagy a burka viselete – a kancellár szerint teljes mértékben középkori ideológia kifejezésre juttatása. A tilalom célja, hogy az érintett nőknek segítsenek – mondta Kern.

Ajánló