ENSZ-békefenntartók mehetnek Kelet-Ukrajnába

New York |
Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna javaslatát, hogy ENSZ-békefenntartókat küldjenek a kijevi  megfogalmazás szerint ideiglenesen megszállt Donyec-medencei térség teljes területére. Ezt Petro Porosenko ukrán államfő közölte New Yorkban azután, hogy beszélt az amerikai elnökkel.
Porosenko és Trump
SITA/AP-felvétel
Porosenko az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy az szolgálná valóban a béke ügyét, ha ENSZ mandátumú békefenntartók Ukrajna keleti részében a Kijev által jelenleg nem ellenőrzött ukrán-orosz határszakaszon is jelen lennének. Szavai szerint így megakadályozhatóvá válna, hogy orosz csapatok, fegyverek és egyéb ellátmányok jussanak be a szakadár ellenőrzésű kelet-ukrajnai területekre.    Megjegyezte, hogy ő ezt javasolja már 2015 óta. 
 
„A célunk a megszállás megszüntetése, Ukrajna szuverenitásának helyreállítása és a béke mihamarabbi megteremtése a térségben” – hangoztatta Porosenko. 
 
Moszkva álláspontja nem egyezik Kijevével a kelet-ukrajnai ENSZ-békefenntartást illetően. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 5-én közzétett javaslatában hangsúlyozta: az ENSZ-békefenntartóknak vigyázniuk kellene az EBESZ munkatársainak biztonságára a demarkációs vonal mentén. Kiemelte, hogy ez kizárólag az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságok” beleegyezésével valósulhat meg. Putyin egy későbbi nyilatkozatában annyit változtatott álláspontján, hogy kéksisakosok máshol is állomásozhatnak a térségben. Fenntartotta viszont azt a követelését, hogy feladatuk kizárólag az EBESZ biztosítására szorítkozzon.
 
Kijev amellett, hogy szeretné, ha ENSZ-békefenntartók jelen lennének a kelet-ukrajnai szakadár területek teljes egészében beleértve az ukrán-orosz államhatárt, ragaszkodik ahhoz is, hogy a kéksisakosok között ne legyenek oroszok, mivel Oroszországot agresszornak tekinti.  
 
Porosenko hétfőn érkezett háromnapos látogatásra az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlése 72. ülésszakának New York-i ülésén. Ennek keretében folytatott kétoldalú megbeszélést Donald Trump amerikai elnökkel.

Ajánló