Prága betonakadályokkal védekezik a gázolásos terror ellen

Prága |
Állandó és mozgatható betonakadályok vagy speciális sorompók lesznek a cseh fővárosban a nagy tömegek által látogatott helyeken.
TASR-felvétel
Néhány éve már hasonló akadályokat helyeztek el a prágai Óvárosban több zsidó műemléknél. 
Az első fekete–sárga csíkos betontömböket már elhelyezték el a történelmi Óvárosi tér és a Parížská utca között.   „Prága központjában egyébként nincs sok olyan autóforgalom elől lezárt hely, ahol folyamatosan nagyon sokan tartózkodnának, s amelybe egy olyan utca torkollna, amelyen egy teherautó fel tud gyorsulni. Azt a néhány helyet szeretnénk biztonságosabbá tenni” – közölte Oldřich Lomec belvárosi polgármester.
 
Hasonló módon kívánják biztonságosabbá tenni a prágai vár, a Hradzsin alatti Kisoldal néhány kiválasztott terét is. Az önkormányzat által jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomag része, hogy megújítják az Óvárosi teret és a Vencel teret figyelő kamerarendszereket. A tervezett költségek mintegy százmillió koronára rúgnak.     A nagy kiterjedésű Hradzsin három bejáratánál már tavaly fémdetektoros beléptetőkapukat állítottak fel, s a látogatókat rendőrök figyelik, akik gyanú esetén időnként egy-egy turistát is átvizsgálnak.     A Moldva-parti metropolist tavaly több mint hatmillió turista kereste fel. A külföldiek a várost biztonságosnak tartják, így a turisták száma is folyamatosan nő.

Ajánló