Merkel marad, minden más változik

Angela Merkel marad Németország kancellárja. Eddig Helmut Kohlnak sikerült csak négy cikluson át hatalmon maradnia, Merkel a most vasárnapi gyözelmével maga is megkezdheti a negyedik kancellári mandátumot.  

TASR/AP felvétel

Hiába azonban az öröm a berlini CDU-párszékházban, a Konrad Adenauer Házban, az eredmények történelmi változást ígérnek. Elöször is a szociáldemokraták (SPD) történelmi mélypontra zuhantak, összesen húsz százalékot értek el. Martin Schulzot januárban még reményként fogadta a pártja, de most vasárnap kiderült: a vezetése alatt az SPD a második világháború óta legrosszabb eredményét érte el. Másodsorban történelmi a mostani választás annyiban is, hogy az ötvenes évek óta elöször fog ülni a berlini parlamentben egy szélsöjobboldali párt. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt biztosan szerezte meg a harmadik helyet, ami a német társadalom egy nagy részét sokként érte. A német politika és társadalom egyik nagy büszkesége volt eddig, hogy majdnem egyedüli európai országként képesek voltak feldolgozni a múltjukat. Most azonban tíz százalék feletti eredménnyel vonul be a berlini parlamentbe egy párt, amely nem csak a bevándorlást vagy az Európai Uniót kritizálja, de soraiban számos politikus nyíltan szimpatizál nemzetiszocialista eszmékkel is. Az összes többi párt számára óriási kihívás lesz, hogy ne engedjék az AfD-nek a berlini politikát teljesen megváltoztatni. A szélsöjobboldali szervezet listavezetöje, Alexander Gauland ugyanis éppen ezt ígérte a választások estéjén: „Megváltoztatjuk ezt az országot“.

A választók döntése egyértelmü: nem kérnek a nagykoalícióból, az SPD is belátta, hogy ellenzékbe kell vonulnia, s onnan kell önmagát újra felépítenie. Angela Merkel a végleges eredmények tükrében két koalíciós lehetöség elött áll: vagy a jobboldali liberális FDP-vel alkot egy tisztán jobboldali kormányt, vagy a balliberális Zöldeket is bevonva az FDP mellé egy centrumkormányt céloz meg. A CDU pártközpontjában ez utóbbi opció számít a legszimpatikusabbnak, miután az SPD nagyon valószínüleg ellenzékbe fog vonulni. A politika paletta két szélsö pártja, a szélsöbaloldali Die Linke és a nacionalista AfD mindenképp ellenzékbe fog ülni.

Az elkövetkezö négy év óriási felelösséget ró az új kormányra, de a szociáldemokrata ellenzékre is: világos alternatívákat kell kinálniuk, hogy így tudják megakadályozni az AfD további erösödését. Az ugyanis annak a Németországnak lenne a vége, amit az elmúlt hetven évben megismertünk és megszerettünk Európában.

Techet Péter gyorselemzése Berlinből

Ajánló