Elégedetlenség mutatkozik Merkellel és Seehoferrel szemben

Berlin |

Elégedetlenség mutatkozik a CDU/CSU német jobbközép pártszövetségben a két vezetővel, Angela Merkellel és Horst Seehoferrel szemben, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért gyenge eredmény miatt mindkét pártban megjelentek elnökváltást sürgető hangok.

TASR/AP felvétel

A pártszövetség közös Bundestag-frakciójának keddi berlini alakuló ülésén a kiszivárgott adatok szerint rendkívül alacsony, 77,3 százalékos támogatottsággal erősítették meg frakcióvezetői tisztségében Volker Kaudert, akit Angela Merkel bizalmasai között tartanak számon. A politikus 2005 óta irányítja a képviselőcsoport munkáját, és eddig rendre 90 százalék feletti támogatottsággal választották meg frakcióvezetőnek.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) konzervatív csoportosulásait összefogó szervezet, az Értékek Uniója (Freiheitlich-konservative Aufbruch - die WerteUnion) személyi és tartalmi váltást követel. Állásfoglalásuk szerint súlyos kudarchoz vezetett a párt "baloldali vonalvezetése", amely nélkül, "és különösen menekült-, és migrációs politikája nélkül" az Alternatíva Németországnak (AfD) soha nem válhatott volna a Bundestag harmadik számú erejévé.

Ezért új vezető kell Angela Merkel helyett, a pártelnök mellett a főtitkárnak is távoznia kell, és meg kell újítani és fiatalítani az elnökséget.

Hozzátették: vissza kell hódítani a konzervatív és piacpárti liberális választókat, ezért "következetesen a német érdekek alapján kialakított menekült-, lés bevándorlási politikát és liberális gazdaságpolitikát kell követni és egyértelműen ki kell állni a hagyományos családmodell mellett".

Az elégedetlenség a CSU-ban is érzékelhető, kedden több alapszervezet Horst Seehofer pártelnök távozását követelte. A politikus a Bundestag-frakció alakuló ülése előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egyelőre a kormányalakításra kell összepontosítani, és a személyi ügyeket a novemberi pártkongresszuson kell megbeszélni.

Kedden a szövetségi választási bizottság lefelé módosította a CDU/CSU választási eredményét, az új számítás szerint a pártszövetség nem a szavazatok 33 százalékát, hanem 32,9 százalékát gyűjtötte össze.

Ez a CDU/CSU leggyengébb eredménye az 1949-ben szerzett 31 százalék óta.

Ajánló