Több ezer kurd vonult utcára Iránban

Erbíl |

Az iráni kurd kisebbség több ezer tagja özönlötte el az utcákat az északnyugat-iráni Kurdisztán tartomány székhelyén és több városában, hogy az észak-iraki autonóm Kurdisztán függetlenségéről tartott népszavazást támogatva tüntessen kedd hajnalig.

TASR/AP felvétel

Tüntetéseket tartottak a tartományi székhelyen, Szanandadzsban, illetve Banében és Szakezben. A filmfelvételek tanúsága szerint a tüntetők énekelve és a népszavazás iránti rokonszenvüknek különböző rigmusokban hangot adva vonultak az utcákon. 

A szimpátiatüntetések békésen zajlottak le.

Az iraki Kurdisztánban hétfőn tartottak népszavazást a régió függetlenségéről. Kiterjesztették a referendumot az iraki Kurdisztánhoz jogilag nem tartozó Kirkuk és Dijala tartományra, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településeire is.

Az erbíli választási bizottság hétfő éjjel közzétett részeredményei szerint az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt arra, hogy az iraki kurd régió és a kurdok lakta környező térségek független állammá alakuljanak.

A szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz - közölte a bizottság. 

Végeredmény legkésőbb csütörtök estig várható.

A szavazás lezárultát követően az iraki külügyminisztérium hétfő este bejelentette, hogy nagyszabású közös hadgyakorlatot indított Törökországgal közös határaik mentén. Irak és Törökország mellett Irán is katonai műveletekbe kezdett az iraki kurdi régióval közös határa mentén, jelezve, hogy Bagdadhoz és Ankarához hasonlóan szintén elutasítja az iraki kurdok függetlenségi referendumát.

A térségben Törökország és Irak mellett Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés felerősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

A referendum kiírása komoly ellenállást váltott ki nemzetközi közösség részéről is.

Ajánló