Az ENSZ BT újabb missziót küld Kolumbiába

New York |

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntött egy kolumbiai misszió létrehozásáról, amely felügyelni fogja a bogotái kormány és az utolsó működő lázadószervezet, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) közötti tűzszünet betartását.

A BT  csütörtöki ülésén egyhangúlag hozott határozatával, António Guterres ENSZ-főtitkár javaslatára hagyta jóvá a legfeljebb 70 fős megfigyelő misszió megalakítását.

A kolumbiai kormány az ELN baloldali gerillacsoporttal szeptember 4-én kötött három és fél hónapos tűzszünetet. A 102 napos fegyvernyugvás október elsején lépett életbe, és január 12-ig tart, közben pedig Ecuador fővárosában, Quitóban folynak köztük a béketárgyalások. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök szerint a tűzszünet meghosszabbítható a betartásától és a tárgyalások kimenetelétől függően. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott ELN az utolsó aktív gerillacsoport Kolumbiában, 1964 óta folytat fegyveres harcot a kormány ellen. Tagjai számát 1500-2000-re becsülik. Az ELN több ezer embert rabolt el, és sokan közülük a fogságukban haltak meg.

A legnagyobb, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezettel a kormány már tavaly novemberben békét kötött, pontot téve a mintegy 50 évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusnak. A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését ugyancsak egy ENSZ-misszió felügyelte, és augusztus végére megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

Ajánló